Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee hebben een minuscuul GPS-systeem ontwikkeld dat vogels op hun rug kunnen meenemen. Tot nu toe was het niet mogelijk tot in de kleinste details het gedrag van vogels te volgen, terwijl dat wel belangrijke gegevens oplevert.
Het GPS-rugzakje bestaat uit een zendertje en een opslagmedium. Het apparaatje werkt op een piepklein zonnepaneeltje. Het geheel weegt slechts 14 gram en wordt op de rug van vogels gebonden. Door het GPS-systeem zijn data draadloos uit te lezen, zodat het niet nodig is de vogel telkens te vangen.
Vliegbewegingen van vogels zijn onder meer van belang voor de luchtvaart en voor kennis over de verspreiding van door vogels overgebrachte ziekten, zoals de vogelgriep.
Het rugzakje is het afgelopen jaar uitgetest op een groep wilde kleine mantelmeeuwen op Texel. Deze dieren verlieten Nederland in de zomer van 2008 en zijn in april dit jaar teruggekeerd met een schat aan informatie bij zich. Nooit eerder is een groep vogels zo gedetailleerd gevolgd, stellen de wetenschappers.
De meeuwen, die in Nederland veelal op en bij zee leven, blijken in de wintermaanden graag op land te verblijven. Zo was een favoriete stek het dak van de Renaultfabriek in het Franse Douai. In Spanje bzochten de dieren stortplaatsen. Alleen in de Golf van Biskaje visten zij, maar toen waren ze alweer onderweg terug naar hun zomerstek op Texel.