Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vogels eten buxusmotrupsen

27 mei 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Schermafbeelding 2018-05-25 om 16.35.48
Het barst momenteel van de rupsen van de buxusmot, als we de berichten op sociale media en in de kranten moeten geloven. Op veel plekken wordt de geliefde exotische plant volledig kaalgevreten. En dat is tegen het zere been van veel tuiniers. Volgens de Vlinderstichting rukt de buxusmot op en zal het dier binnen enkele jaren over heel Nederland voorkomen. Of er dit jaar sprake van een plaag is? Het lijkt erop dat er niet meer meldingen zijn dan vorig jaar, aldus Kars Veling van de Vlinderstichting.
Bestrijden van de rups kan met feromoonvallen of door gewoonweg de dieren weg te vangen. Sommige mensen grijpen naar chemische middelen om de rups te bestrijden. En dat zou zomaar funest kunnen zijn voor vogels, die de rups steeds vaker eten. Zoals koolmezen en kauwtjes.
Vogelbescherming Nederland is bang dat het gif dat wordt gebruikt om de buxusmot te bestrijden, ook in de vogels terecht kan komen. Opvallend is dat de natuurorganisatie de laatste tijd veel meldingen heeft binnengekregen van dode koolmezen. Of er een verband is met deze bestrijdingsmiddelen is nog niet duidelijk. Daarom pleit Vogelbescherming om dat nu eens goed uit te zoeken. Zondag reageert Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming Nederland. 
In het onderstaande filmpje is te zien dat de kauwen de rupsen van de buxusmot hebben ontdekt als voedsel. In de tuinen zitten ze massaal op de struiken om van de rupsen te eten. Gefilmd door K. Tijsse Klasen in Wijchen en Hans Hermans in Tilburg.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.