Vroege Vogels

Vogels en hun kerstmaal

  •    •  
28-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
956 keer bekeken
  •  
Pestvogel Pieterbj

Pestvogel

© Pieterbj

Niet alleen sommige mensen hebben afgelopen weekend van een kerstmaal kunnen genieten, ook vogels hebben het er lekker van genomen. Er werden veel foto's ingestuurd van vogels die besjes of andere lekkernijen hebben gevonden. Hieronder hebben we er een paar op een rij gezet.

Kramsvogel Jansweijer

Kramsvogel

© Jansweijer

Deze kramsvogel heeft een bes gevonden. De kramsvogels zijn hier dol op, ze zijn daarom ook veel in fruitteeltgebieden te vinden. Kramsvogels hebben een grijze kop en een bruine mantel. Dat is op deze foto ook goed te zien.

Pestvogel Pieterbj

Pestvogel

© Pieterbj

De pestvogel is een dier wat vooral voorkomt in Scandinavië en Rusland. Als er weinig voedsel te vinden is in deze landen, dan komt het dier naar Nederland. De pestvogel heeft een kuif en donkere vlekken bij de ogen. Hierdoor is de vogel goed herkenbaar.

Rietgors Marcel Versteeg

Rietgors

© Marcel Versteeg

Deze rietgors is van de plant aan het eten. Mannetjes en vrouwtjes rietgorzen zijn meestal goed te onderscheiden, doordat de mannetjes vaak een donkere vlek op de kop hebben. In het najaar en in de winter is deze vlek echter verdwenen en is het onderscheid lastiger te maken. De vogels zijn bruinachtig en hebben een dunne lichte streep langs de wangen.

Gaai Frans Hettema

Gaai

© Frans Hettema

De gaai is van oorsprong een bosvogel, maar is steeds vaker ook in de stad te vinden. Ze staan bekend om hun opvallende kleuren, de blauwe vleugels zijn goed herkenbaar. Ook hebben gaaien een baardstreep en een gestreepte kruin. 

Drieteenstrandloper MVNunen

Drieteenstrandloper

© MVNunen

Deze drieteenstrandloper heeft ook een lekker maaltje voor zichzelf gevonden. Deze vogels staan vooral bekend om het 'wegrennen' op het strand voor de golven. De drieteenstrandloper onderscheidt zich van andere strandlopers, omdat de vogel een teen mist. In plaats van vier tenen heeft deze soort er drie.

Bron: vogelbescherming

Meer over:

kerst, vogels, kerstmaal
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.