Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogels en hun kerstmaal

  •    •  
25-12-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1632 keer bekeken
  •  
Pestvogel Pieterbj

Pestvogel

© Pieterbj

Kerst betekent: lekker eten! Ook vogels genieten weleens van lekkere hapjes. Daarom zetten we een aantal foto's van vogels met besjes of andere lekkernijen op een rij. 

kramsvogels-en-hun-voorliefde-voor-bessen_653bba0224cd4_medium

Kramsvogel

© Ronald Noppert

Deze kramsvogel heeft een bes gevonden. Kramsvogels zijn hier dol op en zijn daarom ook veel in fruitteeltgebieden te vinden. Kramsvogels hebben een grijze kop en een bruine mantel.

krroneenden

Krooneenden

© Loes Belovics

Man en vrouw krooneend zijn gezellig samen aan het groenvoer. Krooneenden zoeken al grondelend en duikend naar voedsel. Op het menu staan vooral kranswieren. 

lunch-voor-een-havik_654371b723777_medium

Havik

© Peter Liebe - FocusV

Een lekkere maaltijd voor de havik, wat minder fijn voor zijn prooi... haviken zijn sterke roofvogels die vaak middelgrote vogels vangen zoals duiven, maar ze kunnen ook zoogdieren als konijnen en eekhoorns pakken. 

Rietgors Marcel Versteeg

Rietgors

© Marcel Versteeg

Deze rietgors is van de plant aan het eten. Mannetjes en vrouwtjes rietgorzen zijn meestal goed te onderscheiden, doordat de mannetjes vaak een donkere vlek op de kop hebben. In het najaar en in de winter is deze vlek echter verdwenen en is het onderscheid lastiger te maken. De vogels zijn bruinachtig en hebben een dunne lichte streep langs de wangen.

Gaai Frans Hettema

Gaai

© Frans Hettema

De gaai is van oorsprong een bosvogel, maar is steeds vaker ook in de stad te vinden. Ze staan bekend om hun opvallende kleuren, de blauwe vleugels zijn goed herkenbaar. Ook hebben gaaien een baardstreep en een gestreepte kruin. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.