De Belgische Douane op de luchthaven van Zaventem heeft deze week een man van Thaise nationaliteit aangehouden wegens vogelsmokkel. Een controle van de handbagage van de Thai bracht het illegale transport van twee levende Aziatische Kuifarenden (Spizaetus nipalensis) aan het licht. De manier waarop hij de roofvogels vervoerde, tart elke verbeelding. Met behulp van plakband waren de roofvogels stevig ingepakt in een wit doek – alsof het mummies waren – en in kokers verstopt. Alleen de kop van de vogels was zichtbaar.
Vogels gedood
De vogels leven van nature in de beboste zones van West-Thailand en broeden er op een hoogte tussen 600 en 2.500 meter.
Vogelpest
De dieren waren bestemd voor een Belgische ‘roofvogelliefhebber’. Omdat de Kuifarenden afkomstig zijn uit Thailand en het land af te rekenen heeft met klassieke vogelpest (aviaire influenza), besliste het Belgische ministerie van Volksgezondheid en Leefmilieu de dieren af te laten maken en voor onderzoek over te brengen naar het ‘Nationaal Instituut voor Diergeneeskundig Onderzoek’ (NIDO). Ondanks het droevige aspect van deze zaak, heeft Vogelbescherming Vlaanderen veel lof voor de opmerkzaamheid en deskundigheid waarmee de gemotiveerde douaniers van de ‘Groep Anti Drugs’ (GAD) op Zaventem tewerk gaan.
Europese regels veroorzaken vogelleed
Vogelbescherming Vlaanderen betreurt deze zaak, maar is zeker niet verrast. In België is het aantal roofvogels dat in gevangenschap wordt gehouden de laatste jaren fors gestegen. Aan de basis daarvan ligt een arrest van het Europees Hof van Justitie, dat geveld werd in 1996. Gevolg van dit arrest is dat alle vogels die in het wild leven op het grondgebied van de Lidstaten van de Europese Unie vrij mogen worden gehouden, gekweekt en verhandeld indien de vogels in kwestie geboren en opgekweekt zijn in gevangenschap.
Volgens Vogelbescherming Vlaanderen heeft het Hof de nadelige gevolgen op het terrein (nestroof, vangst) onvoldoende ingeschat. Europarlementslid Bart Staes (Groen!) heeft op verzoek van Vogelbescherming Vlaanderen op 29 september 2004 aan het Europees Parlement enkele parlementaire vragen gesteld. Wat deze zaak betreft, is de vereniging er zo goed als zeker van dat de Kuifarenden geroofd werden in de Thaise natuur en nadien een tijd werden opgesloten in een volière. De gekwetste washuid boven de snavel is daarvan een mogelijk bewijs.