Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelgriepvirus dreigt ook Nederland te bereiken

  •  
15-02-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_166755.jpg
Steltlopers en lepelaars zijn de eerste trekvogelsoorten die dadelijk hun snavel in Nederland laten zien. Maar het gevaar voor vogelgriep komt van drie eendsoorten die iets later komen: slobeend, zomertaling en pijlstaart.
Dat zegt deskundige Hans Peeters van Vogelbescherming Nederland. De drie eendsoorten overwinteren in het noorden van Afrika maar ook in zuidelijker streken als de Sahel-zone en Nigeria. In laatstgenoemde land zijn op diverse plaatsen zieke vogels ontdekt.
De zomertaling, slobeend en pijlstaart komen doorgaans eind februari, begin maart in Nederland. Volgens Peeters is het echter verstandig dat op 20 februari reeds de ophokplicht ingaat. ,,Het is niet zo dat er in Afrika een startschot wordt gegeven en dat alle vogels tegelijk vertrekken,'' aldus de deskundige. ,,Het hangt van de omstandigheden af wanneer de eerste vogels hier zijn.''
Volgens Peeters is het risico niet denkbeeldig dat de vogels de griep in Nederland verspreiden. De eenden kunnen het virus bij zich dragen, zonder zelf ziek te worden. Ze zijn dus ondanks de besmetting sterk genoeg om hun toch te volbrengen.
De zomertaling broedt niet in Nederland maar trekt door. De twee andere soorten leggen wel eieren in Nederland.
Volgens de Rotterdamse viroloog A. Osterhaus zijn zwanen zijn heel gevoelig gebleken voor het virus, waardoor ze snel doodgaan. Gezien het tempo waarin de ziekte zich verspreidt - enkele dagen na de vondst van de dode zwanen in Italië en Griekenland zijn dieren aangetroffen in Duitsland - sluit hij niet uit dat andere wilde vogels minder zichtbaar het virus verspreiden.
Of Nederland zich snel in het rijtje Europese landen met het H5N1-virus kan scharen, durft de viroloog niet te voorspellen. ,,Het is niet onmogelijk dat het binnen enkele dagen ook hier is. We moeten er rekening mee houden dat het komt.'' Dat minister Veerman (Landbouw) besloten heeft de ophokplicht voor het pluimvee te vervroegen van 1 maart naar maandag 20 februari noemt Osterhaus dan ook ,,absoluut zinnig''.
Want dat het steeds om enkele gevonden dode vogels gaat, maakt de situatie volgens hem niet minder ernstig. ,,Het feit dat een heel gevaarlijk virus voor mensen en dieren in de buurt is, is al heel erg zorgwekkend.''
De Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV) adviseert haar leden dringend te voorkomen dat scharrelkippen in contact komen met watervogels. Van een oproep om de vogels nu meteen op te hokken, is echter geen sprake.
Dat zei woensdag de voorzitter van de vereniging, Chris Borren, naar aanleiding van de ontdekkingen van vogelgriep in buurland Duitsland. Maandag gaat de plicht om de vogels binnen te houden in. De oproep van minister Veerman (LNV) om de vogels nu vast binnen te halen, wordt door de BPV niet ondersteund. ,,Niemand kan ons vertellen waar de kippen beter af zijn: buiten of binnen'', aldus pluimveehouder Borren.
Bron: ANP [samengesteld]
[foto:zomertaling]

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor