Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelgriepepidemie dodelijkste tot nu toe in Europa

  •  
20-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
282 keer bekeken
  •  
kippen_gigastal

© Bron Pixabay

De grootste besmetting van vogelgriep tot nu toe is vastgesteld in het Limburgse Heythuysen, bij een bedrijf met 300.00 leghennen. Dit meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De NVWA verwacht dagen bezig te zijn met het afmaken van de vogels.

Dodelijkste epidemie 

In een jaar tijd heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bijna 6 miljoen vogels af moeten maken in de strijd tegen vogelgriep. Dat maakt het huidige vogelgriepjaar volgens de NVWA het dodelijkste sinds de epidemie van 2003, toen op 255 locaties ruim 30 miljoen dieren werden geruimd.

Ook de Europese gezondheidsdienst ECDC meldde dat de huidige vogelgriepepidemie de ergste is die ooit is waargenomen in Europa. De zeer ziekmakende variant van het virus heeft zich verspreid over 37 Europese landen, van het Noorse Spitsbergen tot Oekraïne.

H5N1-variant

Vorig jaar werd op 26 oktober in Nederland de eerste besmetting met een nieuwe variant van het virus vastgesteld op een bedrijf in Zeewolde. Deze H5N1-variant is zeer besmettelijk en is sindsdien opgedoken op 96 andere locaties. Anders dan voorheen raakten ook in de zomer bedrijven besmet, meldt de NVWA. Onder meer vleeskippen en -kuikens, leghennen, kalkoenen en eenden zijn gedood.

Inperken bio-industrie

World Animal Protection vindt het "absurd dat er zoveel kippen zijn gedood. Veel mensen weten niet dat dit vaak ook gezonde kippen zijn, die uit voorzorg worden gedood. Het laat - letterlijk en figuurlijk - zien hoe verwoestend dit systeem is", aldus de dierenbeschermingsorganisatie. Die pleit voor een goed vaccin tegen vogelgriep en voor het inperken van de bio-industrie. "In de vee-industrie krijgen dit soort virussen de kans om razendsnel te muteren, doordat enorm veel dieren zo dicht op elkaar gepropt worden gehouden. Het is noodzaak dat het voedselsysteem, en daarmee deze industrie, drastisch wordt herzien."

Bron: ANP

Meer over:

nvwa, vogelgriep
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.