Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelgriep vastgesteld in Duits pluimveebedrijf, nabij Nederland

  •    •  
04-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
Gekooide kippen

© Pixabay

Op een pluimveebedrijf in de Duitse plaats Bad Bentheim, net over de grens bij Oldenzaal, is vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een besmetting met het type H7 van de vogelgriep. "Sinds 2003 is er geen uitbraak met een hoogpathogene variant van dit serotype voorgekomen zo dicht bij Nederland", zegt het Nederlandse ministerie van LVVN. "Dit is een nieuwe ontwikkeling." Er zijn nu geen aanwijzingen dat deze variant circuleert in wilde vogels.

Autoriteiten nemen maatregelen tegen vogelgriep

Twee Nederlandse pluimveebedrijven liggen in een zone van 3 kilometer rond het besmette Duitse bedrijf. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert deze bedrijven.

Verder mogen er in een gebied binnen 10 kilometer van het besmette pluimveebedrijf geen pluimvee en eieren vervoerd worden. Ook geldt er een verbod op de afvoer van mest en vogels, gebruikt strooisel en andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met vogels.

De Duitse autoriteiten voeren bij het besmette bedrijf een zogeheten traceringsonderzoek uit, waarbij bekeken wordt welke contacten er zijn geweest tussen dat bedrijf en andere bedrijven. De 91.000 dieren op de getroffen boerderij zijn door de autoriteiten gedood.

Ondanks mildere variant toch zorgen om vogelgriep

Volgens voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders zijn er wel zorgen over deze besmetting, en wijst dit geval er opnieuw op dat het virus nog volop aanwezig is in de natuur. "We hebben continu wel elders in Europa kleine uitbraken gehad, in Polen, Bulgarije, Hongarije, een enkeling in Frankrijk. Nu alweer in Duitsland." Tegelijkertijd lijkt het er volgens hem op dat de vogelgriep nu niet zo makkelijk de stallen binnenkomt als voorgaande jaren.

Deze specifieke variant is volgens Oplaat minder agressief dan een andere variant, de zeer besmettelijke H5-variant, die de afgelopen jaren vaak voorkwam. "Het geeft toch nog weer aan hoe waakzaam we moeten zijn op de bioveiligheid, om te voorkomen dat het de stallen binnenkomt."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.