Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelgriep slaat toe onder kokmeeuwen

  •    •  
26-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1218 keer bekeken
  •  
black-headed-gull-g1fdc02fa8_1920

Kokmeeuw in zomerkleed

© Pixabay

Op verschillende plekken in Nederland zijn de laatste weken dode en zieke kokmeeuwen aangetroffen. Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) heeft vastgesteld dat de vogels zijn besmet door de vogelgriep (H5N1). De zorgen zijn groot. Want juist nu komen watervogels als de kokmeeuw samen op slaapplaatsen en daarmee is de kans groter dat het virus zich verspreidt. Hoe groot is het risico dat andere vogelsoorten nu ook worden besmet met de vogelgriep?

Volgende pandemie

Het vogelgriepvirus is inmiddels wereldwijd verspreid in een hoog pathogene variant. Maar het is niet alleen een gevaar voor vogels. Het virus is het laatste jaar ook aangetroffen bij zoogdieren. Zo werden in de herfst besmette nertsen ontdekt op een fokkerij in Spanje. Volgens hoogleraar en vogelgriepexpert Thijs Kuiken van het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam zijn in Nederland ook al in het wild levende zoogdieren overleden aan vogelgriep. Het gaat om vossen, dassen, bunzings, otters en steenmarters. "Carnivoren die ook vogels eten kunnen besmet raken en eraan doodgaan". Kuiken maakt zich niet alleen zorgen over de kokmeeuw - die de laatste jaren toch al in aantal is achteruitgegaan. "Ik maak me ook zorgen om allerlei soorten roofvogels, want die zijn ook heel bevattelijk. Op zoek naar een prooi pakken zij juist die vogel pakken die ziek is door vogelgriep en daardoor zelf besmet raken."

Kokmeeuwen in winterkleed

Kokmeeuwen in winterkleed

© Fotograaf: will

Grote stern

De vogelgriep maakte vorig jaar veel slachtoffers onder wilde vogels in Nederland. Vooral de grote sterns werden zwaar getroffen. Verschillende kolonies rond de Noordzee, onder meer op Texel, werden vrijwel weggevaagd. Uiteindelijk werd in juni nog een succesvolle broedkolonie op het eiland aangetroffen, met 600 paartjes grote sterns.

Vogelgriep in kolonie grote sterns

Vogelgriep in kolonie grote sterns

© Vogelinformatiecentrum Texel

Europa

Ook in Frankrijk, België en Duitsland zijn de afgelopen maanden kokmeeuwen aan vogelgriep gestorven. Het DWHC en Sovon roepen op om vondsten van zieke of dode kokmeeuwen door te geven. Volgens de onderzoekers is het belangrijk om de dode dieren zo snel mogelijk op te ruimen, vanwege besmettingsgevaar. Raak de vogels niet met blote handen aan. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.