Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelgriep slaat toe onder kokmeeuwen

  •  
20-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
732 keer bekeken
  •  
Kokmeeuwen in winterkleed

Kokmeeuwen in winterkleed

© Fotograaf: will

Dutch Wildlife and Health Centre (DWHC) en Sovon Vogelonderzoek waarschuwen dat er vogelgriep rondwaart onder kokmeeuwen. Sinds de laatste week van januari loopt het aantal meldingen van dode of zieke vogels op, aldus de organisaties. Omdat de vogels zich vanaf maart in grote groepen gaan verzamelen bij broedkolonies en op slaapplekken moeten terreinbeheerders erg alert zijn, zo adviseren DWHC en Sovon.

Verspreiding

In Nederland is vogelgriep al bevestigd bij vijf dode kokmeeuwen in Rotterdam en omgeving en in Ermelo op de Veluwe. Dode vogels uit onder andere Flevoland, Limburg, Overijssel en Utrecht worden nog onderzocht, maar lijken ook bezweken aan de ziekte. Ook in Frankrijk, België en Duitsland zijn groepen meeuwen besmet. In Frankrijk was tijdens het broedseizoen vorig jaar al sprake van een grote uitbraak. In Nederland was het toen minder erg, aldus DWHC.

Effecten dempen

Kokmeeuwen zijn talrijk in Nederland en komen in het hele land voor. De vogels slapen op eilandjes in moeras en open water, waar ze ook broedkolonies vestigen. Daar zitten ze met heel veel vogels dicht bij elkaar. Volgens DWHC zijn er aanwijzingen dat het opruimen van karkassen helpt om het effect van een vogelgriepuitbraak te dempen. DWHC en Sovon vragen dringend om de vondst van dode of zieke vogels door te geven via de websites van de organisaties.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.