Vroege Vogels

Vogelgriep, natuurrijk, groene boeken en alle overige onderwerpen

theme-icon
Duurzaam leven
  •    •  
11-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
372 keer bekeken
  •  
kokmeeuw en grote stern

kokmeeuw en grote stern

© Rob Buiter

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 11 juni 2023. Luister op de volgende startpunten:
11:30 - Refugium
33:20 - Natuurrijk: groene enclave tussen 'grasfalt'
1:43:45 - Groene boeken met Alexander Reeuwijk 
2:04:00 - Huiszwaluwen deel I
2:15:35 - Vogelgriep woekert voort
2:33:55 - Huiszwaluwen deel II

Vogelgriep woekert voort

Nadat de vogelgriep vorig jaar zeker de helft van de Nederlandse grote sterns wegvaagde, blijft het virus rondwaren. Dit jaar zijn vooral meeuwen de klos en lijken de sterns gespaard te blijven. Op de Prins Hendrik Zanddijk op Texel houden onderzoekers en terreinbeheerders de adem in. Kijk mee met de sterns in dit nieuwe natuurgebied

Huiszwaluwen metselen een nest van modder

We kijken naar de bouwwerkzaamheden van de huiszwaluwen die, zo op het oog, niet worden gehinderd door een bouwstop vanwege stikstof. Het is de laatste tijd een drukte van jewelste hier bij onze studio aan het Naardermeer. Huiszwaluwen vliegen af en aan met modder waarmee ze hun nest metselen. Mayke Vonk van Sovon vogelonderzoek weet hoe huiszwaluwen dit doen. 

Groene boeken met Alexander Reeuwijk 

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je van onze vaste recensent Alexander Reeuwijk welke groene pareltjes je echt niet mag missen: ‘De insectencrisis’van Oliver Milman (Atlas Contact) en ‘Stadsjungle’ van Ben Wilson (Spectrum).

alexander.jpg

Alexander Reeuwijk

© Vroege Vogels

Natuurrijk: groene enclave tussen 'grasfalt'

Al meer dan 45 jaar beheert Kees Beaart uit Krimpen aan de IJssel een door hem zelf ingericht stukje natuur. Het heet Natuurrijk en ligt midden in de polders van de Krimpenerwaard. Onlangs is daar weer een gedeelte bijgekomen, waar de stichting Natuurrijk mooie plannen voor heeft. In ieder geval leggen Kees Beaart en Rombout den Ouden er een natuurmuur aan, en hebben ze ontdekt hoe je de Amerikaanse rivierkreeft uit een poel kunt weren.

Natuurrijk Kees Beaart en Rombout den Ouden

Bekijk hier de uitzending van Vroege Vogels TV over de Krimpenerwaard.

Refugium

Van Zeeland tot de Waddeneilanden: wie een mooie wandeling door de duinen wil maken, heeft in Nederland ruim keuze. Maar hoe leer je de duinen echt kennen? Twee kunstenaars gingen op onderzoek uit. Twee jaar lang liepen zij wekelijks met experts verschillende duingebieden door. Hun bevindingen zijn nu gebundeld in het boek “Refugium” als een ode aan het duin. Verslaggever Pleun Aarts gaat met hen op pad. 

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven
   theme-icon
Natuur

Meer over:

putter, de vogelzang
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar