Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelgriep breidt zich uit in Noord-Holland

  •  
17-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
komeeuw

Kokmeeuw

© Leen Kuiper

Het aantal gevallen van vogelgriep in Noord-Holland stijgt volgens boswachter Roelf Hovinga van Landschap Noord-Holland. Hij haalde dinsdagavond 39 dode kokmeeuwen uit de waterberging bij Twisk en de Kolk van Dussen in West-Friesland. Hij constateert op Twitter dat de sterfte onder vogels eerder toe- dan afneemt, ondanks regelmatig weghalen van dode vogels.

Vogelgriep vooral onder kokmeeuwen

De zeer besmettelijke vorm van vogelgriep waart sinds februari rond onder met name kokmeeuwen in Noord-Holland. Vooral bij Twisk, de Kolk van Dussen en in de Kerkepolder bij Wognum worden dode vogels gevonden, aldus Landschap Noord-Holland. Er zijn al meer dan honderd dode meeuwen geruimd. Vorig jaar was er ook al een uitbraak van vogelgriep in de provincie, maar dat was toen vooral langs de kust.

Grote uitbraken 

Volgens kennisinstituut Sovon Vogelonderzoek zijn er ondertussen al grote uitbraken van vogelgriep vastgesteld in Flevoland, Overijssel, Drenthe, Zuid-Holland en Zeeuws-Vlaanderen. Niet alleen kokmeeuwen maar ook zwartkopmeeuwen worden getroffen. Deze meeuwensoorten zitten dicht bij elkaar in de broedtijd, zodat het virus makkelijk kan overspringen. Vogelbeschermers adviseren om karkassen zo snel mogelijk op te ruimen. Wie dode vogels ziet moet de terreinbeheerder waarschuwen.

Vroege Vogels in Noord-Holland

Vroege Vogels TV gaat aankomende zaterdag 20 mei op pad met boswachter Roelf Hovinga bij de Westfriese Omringdijk. In deze uitzending bezoeken ze ook Twisk en de Kolk van Dussen om te spreken over weidevogels. De opnames zijn gemaakt voor het broedseizoen van de kokmeeuwen. 

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.