Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Vogelflappen' aan hoogspanningsmast moeten vogels waarschuwen

  •  
20-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
808 keer bekeken
  •  
laatkomer_op_avondbijeenkomst_onder_hoogspanning_5f98943e414a2_medium

© Beverfoto

Zwart-witte kunststof stroken van enkele tientallen centimeters lang worden bevestigd aan hoogspanningskabels. Ze moeten vogels waarschuwen dat ze niet tegen de lijnen vliegen. In het Trekweggebied in Flevoland wordt onderzocht of deze zogenoemde vogelflappen effectief zijn. Het Trekweggebied is een deel van de Oostvaardersplassen, een Europees vogelreservaat.

Draadslachtoffers

Aanvaringen met hoogspanningskabels lopen voor vogels vrijwel altijd fataal af. Ook kan economische schade ontstaan omdat de kabel beschadigd raakt. Daarom wordt geprobeerd 'draadslachtoffers' zo veel mogelijk te voorkomen. Twee jaar geleden is geëxperimenteerd met varkenskrullen aan de draden. Dat waren spiralen van ijzer die om de kabel waren gewonden. Maar dat hielp onvoldoende, bleek uit onderzoek.

Vogelflappen 

Nu zijn de vogelflappen ontworpen, die op een onderlinge afstand van 50 meter aan de kabels wapperen. Ecologen tellen vanaf de vogeltrek dit najaar tot na komende winter hoeveel vogels overvliegen en hoeveel er toch tegen een kabel aan vliegen. In mei volgend jaar moeten de resultaten bekend zijn.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.