Normaal gesproken wordt het eiland Griend, tussen Harlingen en Terschelling, alleen bewoond door vogels en twee vogelwachters die opletten dat niemand de broedende vogels komt verstoren. Maar vlak voor het broedseizoen losbarst mocht Vroege Vogels een dag en een nacht op het eiland doorbrengen, samen met boswachter Erik Jansen van Natuurmonumenten, directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging en vogelaar Harvey van Diek van Sovon Vogelonderzoek Nederland.
Zoutwinning
Op Griend tellen we vogels voor het Vogelatlasproject van Sovon, zien we waarom het eiland steeds kleiner wordt en wat daar tegen gedaan moet worden en bekijken we wat de gevolgen zijn voor zoutwinning onder de Waddenzee, waar ver gevorderde plannen voor liggen.
Frisia zout wil vanuit Harlingen gaan boren onder de Ballastplaat, tussen vogeleiland Griend en de kust. Door zoutwinning daalt de zeebodem. Gevolgen voor de wadbodem hebben effecten op deze organismen. De effecten van zoutwinning op het bodemleven zijn op termijn ook van invloed op vogels en vissen die zich voeden met de wormen en schelpdieren. De Waddenvereniging gaat met Natuurmonumenten en de Vogelbescherming er alles aan doen om de boring te voorkomen. De op de Ballastplaat foeragerende trekvogels verliezen waarschijnlijk hun tussenstation om op te vetten.