Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelbescherming: ''Halve Hedwigepolder is half werk''

  •  
11-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hedwigepolder.jpg
Dinsdag verschenen in diverse Nederlandse media berichten dat de Europese Unie gedeeltelijke ontpoldering van de Zeeuwse Hedwigepolder acceptabel vindt als Nederland daarnaast nog voldoende andere natuurgebieden schept. Volgens bronnen van Vogelbescherming Nederland is deze berichtgeving prematuur en is er geen enkele reden om aan te nemen dat Brussel in zou stemmen met een halfbakken compromis.
Brief
Na vele wetenschappelijk studies en jarenlang overleg is in het verleden geconcludeerd en besloten dat 600 hectare ontpoldering de minimaal noodzakelijke inzet is om de gestage achteruitgang van de natuur in het Westerschelde-estuarium tot staan te brengen. In haar brief van oktober  onderstreept ook de Europese Commissie dit gegeven en de daarover gemaakte afspraken. Tot op heden houdt de Commissie stevig vast aan dit standpunt.
Onacceptabel
Vogelbescherming is van mening dat ontpoldering van een kleiner deel (150 hectare) van de Hedwigepolder onacceptabel is, gelet op de noodzaak om juist hier - op het smalste deel van de Westerschelde - de rivier de ruimte te geven. De grensoverschrijdende ontpoldering Hedwige- & Prosperpolder is voor het estuarium een sleutelproject in het pakket natuurherstelmaatregelen door ontpoldering. Dit internationaal overeengekomen pakket omvat  in totaal minimaal 600 hectare ontpolderingen, en moet op korte termijn daadwerkelijk worden uitgevoerd in de Westerschelde. Een standpunt dat dus mede wordt gedeeld door de Vlaamse regering en de Europese Commissie.
Ontpoldering
De Hedwigepolder ligt in het brakke gebied van de Westerschelde, waar zout en zoet water in elkaar overgaan. Een zeer bijzonder stuk Westerschelde met een enorme biodiversiteit. Om de problemen van de waterdynamiek in dit deel van het estuarium te verminderen, is het noodzakelijk in die omgeving minimaal 300 hectare te ontpolderen. Alle onderzoeken wijzen al jaren in dezelfde richting: de Hedwigepolder is daarvoor de meest effectieve en goedkoopste optie. Andere alternatieven zijn minimaal 100 miljoen euro duurder en hebben grotere sociaal-maatschappelijke consequenties.
Zoekgebied
De andere, tweede 300 hectare extra ruimte voor het estuarium moet volgens de bestaande inzichten en afspraken worden gevonden in het gebied tussen Vlissingen en Hansweert. Daarvoor zijn in het verleden onder meer een aantal polders in de Zak voor Zuid-Beveland aangemerkt als ‘zoekgebied’.
Contraproductief
Buitendijkse maatregelen, zoals bekribbingen ten behoeve van kunstmatige ontwikkeling van slikken en schorren, die nu de hoofdmoot van de alternatieve plannen vormen, dragen niet bij aan het oplossen van de problemen in het estuarium maar werken zelfs contraproductief. Met die ingrepen gaat ruimte voor het watersysteem verloren terwijl er juist vergroting van de ruimte voor water noodzakelijk is.
Vogelbescherming wijst dergelijke plannen daarom af en zal zich in blijven zetten voor effectief natuurherstel in dit internationaal belangrijke vogel- en natuurgebied.
Bron: Vogelbescherming

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor