Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voetbalfans roepen KNVB op om sponsor ING eruit te schoppen

  •    •  
25-09-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
645 keer bekeken
  •  
Stadion fc-barcelona

Stadion fc Barcelona tijdens Champions League

© Pixabay

Rondom de Nations League-wedstrijd Nederland-België op 25 september – waarbij beide teams gesponsord worden door ING - zullen voetbalfans verenigd in Fossil Free Football de ING Bank oproepen te stoppen met fossiele investeringen. 

Daarnaast hebben Fossil Free Football en ING Fossielvrij 15 september jl. een brief aan de KNVB gestuurd, waarin de bond wordt opgeroepen de sponsoring door ING te stoppen vanwege de rol die ING speelt in het aanjagen van de klimaatcrisis. Fossil Free Football is een initiatief vanuit voetbalfans, met als doel voetbalbonden en -clubs aan te moedigen sponsoren die ernstige klimaatschade toebrengen uit het voetbal te schoppen en het voetbal duurzamer te organiseren. 

De klimaatcrisis raakt alles, dus ook het voetbal. Extreme hitte, droogte of extreme regenval maakt het veld onbespeelbaar en brengt spelers en fans in gevaar. Denk aan afgelopen zomer met alle hitterecords. In Nederland was het vaak al te heet om buiten te voetballen. In Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië was het nog veel warmer. Vanwege de extreme hitte en vervuilde lucht door de bosbranden moesten veel kinderen deze zomer binnen blijven, in plaats van op straat te voetballen. Stel dat we deze zomer daar een EK of WK hadden gehad, hoeveel wedstrijden zouden er dan geannuleerd zijn? In Engeland hebben ze steeds vaker last van voetbalvelden die onder water staan na extreme regenval. En dan hebben we het enkel nog over Europa, de klimaatcrisis raakt veel voetbalgekke landen in Afrika nu al veel harder.

De klimaatcrisis bedreigt dus het voortbestaan van onze geliefde sport zoals we die nu kennen. Hier is gelukkig steeds meer aandacht voor, maar de daden blijven achter, onder meer wat betreft het sponsorbeleid van bonden en clubs. 

Waarom de focus op de KNVB en de ING Bank? 

ING sponsort al jaren de KNVB en Oranje. Daarmee dragen ze bij aan de belangrijke doelstellingen van de KNVB: voetbal voor iedereen toegankelijk maken. Het positieve imago van de KNVB, van het hele Nederlandse voetbal en van Oranje straalt af op ING. Helaas steekt ING nog veel meer geld in fossiele bedrijven dan in voetbal. In 2021 was dit 11 miljard euro, gemiddeld gaat het om 9 miljard euro per jaar (zie o.a. BankTrack en FossielvrijNL voor achtergronden). Daarmee jaagt de bank de klimaatcrisis verder aan en gaat het tegen alle adviezen van de VN en het Internationale Energie Agentschap in. Dit geld is ook hard nodig om de overstap naar hernieuwbare energie te financieren. 

Frank Huisingh van Fossil Free Football: "ING verdient dit mooie podium niet. De klimaatcrisis bedreigt ook het voetbal. In de extreme hitte, op een ondergelopen of een uitgedroogd veld kun je niet voetballen. Dan is het bizar, als KNVB, om je te laten sponsoren door een bank die de klimaatcrisis blijft aanjagen."

Sponsoring door bedrijven die veel klimaatschade veroorzaken komt veel voor in het voetbal. Van Liverpool met StandardChartered, tot TotalEnergies met de Afrika Cup en de vele clubs met vliegtuigmaatschappijen als sponsor. Op steeds meer plekken wordt hier tegen geprotesteerd door supporters. In Liverpool voeren fans actie tegen de sponsoring door StandardChartered. Bayern München fans spreken zich uit tegen sponsor QatarAirways. Net als tabaksreclame moet ook fossiele reclame en sponsoring uit het voetbal verdwijnen. 

De brief aan de KNVB is een initiatief van Fossil Free Football en wordt ondersteund door burgerbeweging FossielvrijNL, die onder andere de campagne 'ING Fossielvrij' voert.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.