Vroege Vogels

Voedselwaakhond bezorgd over bestrijdingsmiddelen op fruit

  •  
15-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
groente  en fruit

© Groente en fruit - Bron Pixabay

Voedselwaakhond Foodwatch maakt zich nog steeds grote zorgen over de bestrijdingsmiddelen die volgens de organisatie blijvend in niet-biologische vruchten te vinden zijn. Negen van tien geteste vruchten bevatten vorig jaar bestrijdingsmiddelen, telde Foodwatch.

"Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi’s het minst", zegt de organisatie over vorig jaar. In 2021 werd er zowel bij appels, sinaasappels als op tafeldruiven een te hoge concentratie van één of meer bestrijdingsmiddelen aangetroffen, aldus Foodwatch.

Gif op kinderfruit

Foodwatch zegt ook dat de vervuiling van "kinderfruit", vruchten die veel door kinderen worden gegeten, juist is toegenomen "met gemiddeld 24 procent" in tien jaar. Deze stijging is met name te wijten aan de stoffen in appels, peren en sinaasappelen, stelde de organisatie vast. Bij zeven van de tien fruitsoorten zag ze een daling van de vervuiling, maar Foodwatch denkt dat dat komt door toevalligheden, afhankelijk van bijvoorbeeld de weersomstandigheden en het land van herkomst.

Opgetreden wordt er volgens Foodwatch niet of nauwelijks, onder meer doordat daarvoor de basis ontbreekt en "aangescherpte gezondheidsnormen niet snel genoeg worden vertaald in nieuwe wettelijke normen".

Verboden middelen

Bij 7 van de 483 metingen werd een restant van een middel aangetroffen dat verboden is in de Europese landbouw. "Dit is helaas toegestaan als het gaat om geïmporteerde producten, dan gelden er speciale wettelijke limieten. Echter bij vier appelmonsters en één perenmonster ging het om producten van Nederlandse bodem, wat illegaal gebruik van middelen kan hebben betekend", zegt Foodwatch.

Foodwatch vindt dat normen voor strengere en snellere handhaving nodig zijn en ook dat alle supermarkten afspraken moeten maken met telers om landbouwgif helemaal uit te bannen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.