Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voedselverpakkingen van afhaalzaken worden nauwelijks gerecycled

  •  
08-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
190 keer bekeken
  •  
coffee-to-go-g8b6670709_1920

© Pexels via Pixabay

 Afhaal voedselverpakkingen worden nauwelijks gerecycled: zo'n 85 procent belandt in de verbrandingsoven, blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. Opvallend genoeg wordt het materiaal van plastic verpakkingen vaker hergebruikt dan papieren verpakkingen. Van de plastic verpakkingen gaat driekwart de verbrandingsoven in en wordt ongeveer een kwart gerecycled. Maar bij papieren verpakkingen zijn vocht en voedselresten een probleem voor recyclen.

"Recycling staat al jarenlang op de agenda en toch staan we nu op het punt dat met miljoenen wegwerpverpakkingen per dag helemaal niets te beginnen valt", stelt Natuur & Milieu beteuterd vast. "Dit pleit voor een heel snelle overstap naar herbruikbare verpakkingen."

Samenstelling van verpakkingen

De organisatie analyseerde onder meer de samenstelling van de verpakkingen van 124 producten van ketens als Burger King, AH to go, Kiosk, McDonald's, Starbucks, Julia's, KFC en HEMA. Ook keken de onderzoekers naar de manier waarop de bedrijven met afval omgaan. De uitkomsten laten zien dat het "bijzonder slecht gesteld is met de duurzaamheid van deze afvalstroom", vat directeur Rob van Tilburg samen.

Herbruikbare bekers

Er zijn wel wat lichtpuntjes. Zo worden recyclingtechnieken steeds beter, waardoor potentieel meer plastic opnieuw kan worden gebruikt, en biedt inmiddels de helft van de onderzochte ketens klanten de mogelijkheid om een eigen beker mee te nemen voor koffie en thee. Maar dat kan beter, vindt Natuur & Milieu. De organisatie wijst op La Place, dat een wisselsysteem heeft opgezet: klanten kunnen hun vorige herbruikbare beker inleveren en krijgen dan een nieuwe mee.

Zulke systemen zouden er volgens Natuur & Milieu meer moeten komen. En snel ook, want vanaf 1 juli volgend jaar moeten bedrijven aan strengere wettelijke eisen voldoen op het vlak van hergebruik. Nu voldoet nog maar 17 procent van de onderzochte verpakkingen die onder deze wetgeving vallen aan de regels die vanaf volgende zomer gelden. 

Verbeterpunten 

Voor papieren verpakkingen is beter scheiden van afval een van de verbeteropties. Dat is ingewikkeld, want in de publieke ruimte raken afvalstromen snel vervuild. In het ontwerp van verpakkingen valt ook veel winst te behalen. Zo zitten papieren etiketten het hergebruik van plastic verpakkingen nu nog regelmatig in de weg. 

Ook de informatievoorziening voor consumenten kan beter: op 88 procent van de onderzochte verpakkingen staat geen enkele aanwijzing over wat te doen met het afval.

Bron: ANP 

Meer over:

afval, plastic, recycling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.