Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voedselproductie neemt af door klimaatverandering

  •  
07-02-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zon_63.jpg
De agrarische problemen door klimaatverandering zullen de komende twee decennia waarschijnlijk in zuidelijk Afrika, India en Pakistan de meeste schade veroorzaken, aldus onderzoekers.
Het theoretische verband tussen klimaatverandering en agrarische productie wordt door veel wetenschappers onderschreven. Afgelopen november verscheen een klimaatrapport van het UNDP, de VN-ontwikkelingsorganisatie, dat gewag maakt van sterk afnemende landbouwopbrengsten in Afrika onder invloed van toenemende droogte. Mede hierdoor verwacht het UNDP in deze eeuw omvangrijke stromen klimaatvluchtelingen.
Het nieuwe onderzoek, dat vorige week is gepubliceerd in Science, heeft het effect van regionale klimaatvoorspellingen tot 2030 gespecificeerd voor de gekweekte gewassen in specifieke ontwikkelingslanden.
Vooral landen met een grote afhankelijkheid van maïs blijken kwetsbaar. In Angola, Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Swaziland, Zambia en Zimbabwe zal droogte en temperatuurstijging de totale productie van maïs per hectare met minimaal 30 procent verlagen.
Ook in het Zuid-Aziatische subcontinent kan de afname van landbouwopbrensten in de komende twintig jaar significant zijn. In Pakistan, Nepal, India en Sri Lanka zal de opbrengt van gierst, maïs en rijst per hectare met minimaal 5 procent afnemen, aldus de onderzoekers. In dezelfde regio's in Afrika en Azië neemt de vraag naar voedsel, door voortzettende bevolkingsgroei, in dezelfde periode toe.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor