Voedselproblemen door dammen in Mekong
• 19-09-2012
• leestijd 2 minuten
Tientallen miljoenen mensen krijgen een ernstig voedselprobleem als de geplande bouw van waterkrachtdammen in de Mekongrivier doorgaat. Dat blijkt uit een studie van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en de Australian National University (ANU). Door de komst van de dammen zullen de vispopulaties drastisch afnemen, terwijl de bevolking voor hun voedsel en inkomen direct afhankelijk is van de visvangst.
In de benedenloop van de Mekong (die stroomt van China naar Vietnam) komen volgens de plannen tot 2030 elf dammen. In de zijrivieren staan nog eens 77 dammen gepland. Op dit moment staan er alleen dammen in de bovenloop, het Chinese deel van de rivier. De biodiversiteit van de benedenloop van de Mekong is enorm. Er zwemmen alleen al 850 verschillende soorten zoetwatervis rond. Uit de studie blijkt dat door de bouw van de elf dammen de visstand met zestien procent zal afnemen, met de dammen in de zijrivieren meegerekend zal dat 37 procent zijn.
Overschakelen
Door de afname van de visvangst zal de bevolking moeten overschakelen op andere eiwitrijke producten, zoals koeien, varkens, pluimvee of andere landbouwproducten. Volgens de studie is daarvoor een landbouwgebied nodig zo groot als zestig procent van Nederland (ongeveer 25.000 vierkante kilometer). Daar komt nog 1.350 vierkante kilometer bij om stuwmeren te kunnen maken. De landen aan de Mekong zijn al dichtbevolkt zodat de landbouw mogelijk ten koste zal gaan van natuurgebieden.
Meer studies
De studie van het WNF en de ANU komt op het moment dat Laos al is begonnen met de bouw van een dam in de hoofdstroom van de Mekong, terwijl de Mekong River Commission eerst nog meer en betere studies wil naar de effecten van de dam. Om dezelfde reden wil het WNF dat landen aan de benedenloop van de Mekong geen dammen bouwt in de hoofdstroom van de rivier, in ieder geval de komende tien jaar.
Bron: Wereld Natuur Fonds