Het water van het Naardermeer is voedselarm. Geen goed teken, zal je misschien denken. Maar het tegendeel is waar. Dit kraakheldere en schone water vormt juist een vruchtbare plek voor verschillende soorten planten en dieren. En dat is ook te merken.
Het Naardermeer is het oudste natuurgebied van Nederland. Natuurmonumenten doet er alles aan om het gebied het best tot zijn recht te laten komen. Via een zuiveringsinstallatie wordt het water van het Naardermeer, afkomstig van regenwater, de Vecht en het IJsselmeer, gezuiverd van bijvoorbeeld fosfaten. “Door het zuiveren van het water wordt het voedselarm. En dat is goed voor een aantal soorten. Bepaalde planten en dieren voelen zich optimaal bij voedselarme omstandigheden”, zegt ecoloog Annemieke Ouwehand van Natuurmonumenten.
Zo ook de Kranswieren. “De Kranswieren zijn het hoogtepunt onder water”, zegt de ecoloog. “Deze waterplanten zijn heel kieskeurig en zitten volop in het Naardermeer. Daar zijn we dan ook trots op. Ze zijn afhankelijk van het schone water.” De waterplanten doen het zelfs zo goed, dat de boten van de excursies nog weleens vastlopen.
Ook andere planten, bijvoorbeeld de gele plomp, krabbescheer en egelskop, groeien volop in deze vruchtbare omgeving. En dat vormt dan weer voor onderwaterfotograaf Willem Kolvoort de ideale omstandigheid om foto’s te maken. Al 25 jaar komt hij naar het Naardermeer om met zijn passie bezig te zijn en dat heeft zelfs tot een boek geleid.
Presentator Menno Bentveld neemt in deze aflevering een duik met de fotograaf en vaart langs de oevers met ecoloog Ouwehand.