Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

VN-rapport: migrerende diersoorten hebben het zwaar, vooral de vissen

  •    •  
12-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
Steur_Aah-Yeah-Wikimedia-commons.jpg

© Foto: Aah-Yeah (Wikimedia Commons)

Een flink deel van de trekkende diersoorten op aarde heeft het moeilijk, waarschuwen onderzoekers in een maandag verschenen VN-rapport. Ze vragen in het bijzonder aandacht voor de sterke achteruitgang van beschermde trekkende vissen, waaronder steuren, haaien en roggen. De vissoorten die onder het speciale VN-verdrag voor migrerende soorten vallen, worden vrijwel allemaal in hun voortbestaan bedreigd.

Overbevissing

De omvang van 176 vissenpopulaties die voortdurend worden gemonitord, is volgens het rapport met 90 procent gekelderd in een halve eeuw. De auteurs wijzen diverse oorzaken aan voor de neergang, met overbevissing als grootste boosdoener. Ook onbedoelde bijvangst in de visserij zien de onderzoekers als belangrijke factor. Ze wijzen verder op het fenomeen "fantoomvisserij", waarmee ze bedoelen dat vissen en andere zeedieren verstrikt raken in achtergelaten netten of fuiken.

Dammen en andere obstakels

Voor zoetwatervissen zijn dammen in rivieren het grootste obstakel voor hun natuurlijke trekgedrag, dat belangrijk is voor de voortplanting. Van de langste rivieren ter wereld, van meer dan 1000 kilometer, is slechts 37 procent over de gehele lengte goed te passeren. De rest heeft dammen en andere infrastructuur die trekvissen in de weg zitten.

Bron: ANP

Meer over:

vissen, migratie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.