Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voorzichtig positieve uitslag VN-Oceanentop | Update

  •    •  
Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
989 keer bekeken
  •  
walvissen pixabay

© Foto: pixabay

In de Franse badplaats Nice vond afgelopen week de derde VN-conferentie over de bescherming van onze oceanen plaats. Er staat veel op het spel. Want door klimaatverandering, overbevissing, (plastic)vervuiling en de toenemende scheepvaart komt de natuur in de wereldzeeën steeds meer onder druk te staan.

Eerder hebben de deelnemende landen met elkaar afgesproken dat in 2030 dertig procent van de oceanen beschermd moet zijn. Op dit moment is slechts acht procent van de wereldzeeën beschermd gebied. In Vroege Vogels een gesprek met Steven Adolf, adviseur bij High Seas Alliance.

stille oceaan

© pixabay

Weerbaarheid

Adolf is voorzichtig postitief over de uitkomst van de top. "Op vrijdag waren er 50 landen die het vorige verdrag ratificeren. Dat betekent dat nog minstens 10 landen zich moeten aansluiten om het akkoord ook daadwerkelijk te gaan uitvoeren. Maar dat gaat in de komende tijd nog wel gebeuren." verzekert hij. Dat betekent dat er flink meer beschermde gebieden bij zullen komen op de volle zee, wat nu juridisch gezien moeilijk is te beschermen. Hoe de landen deze bescherming aan aanpakken, dat wordt nog een uitdaging. "Maar ik heb heel veel mensen ontmoet op de top die zich hier heel hard voor willen inzetten."

microplastic in oceaan

© Bron: NOIZ

Decennium voor de Oceaan

Dit is alweer de derde VN-top over de oceanen. De bijeenkomst in Nice volgt op de conferenties die in juni 2017 in New York en in juni 2022 in Lissabon werden gehouden. Op de VN-biodiversiteitstop in december 2022 in Montreal hebben 200 landen de 30x30 doelstelling afgesproken. De wereldwijde ambitie om tegen 2030 ten minste 30% van de wereldwijde land- en oceaan oppervlakte te beschermen.

Momenteel heeft bijna 16 procent van het land en de binnenwateren en iets meer dan 8 procent van de zeeën en oceanen een officiële beschermde status. De Verenigde Naties hebben de periode van 2021 tot 2030 uitgeroepen tot het Decennium voor Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling. Van de 17 doelstellingen voor duurzame ontwikkeling is SDG 14 gericht op het 'behouden en duurzaam gebruikmaken van oceanen, zeeën en maritieme hulpbronnen met het oog op duurzame ontwikkeling'.

united-nations-g92a470070_1920

VN kantoor in Wenen

© 995645 via Pixabay

Walvissnelwegen

In de aanloop naar de VN-conferentie in Nice heeft het WNF de website Bluecorridor.org gelanceerd. Hierop is een interactieve kaart te zien dat 30 jaar aan satellietdata combineert over de migratie van walvisachtigen en hun bedreigingen. De kaart geeft inzicht over welke gebieden in de oceaan het meest urgent en impactvol zijn om te beschermen. Walvissen zijn op die manier een soort graadmeter van de oceaan.

Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor