Vlindervaders brengen hun kinderen in gevaar
• 28-10-2008
• leestijd 1 minuten
Tijdens de paring geven mannetjes van het groot koolwitje een stof af aan het vrouwtje, waardoor zij niet meer aantrekkelijk is voor andere mannetjes. Dezelfde stof trekt echter sluipwespen aan, die het op de eieren gemunt hebben. Dit ontdekten onderzoekers van het Laboratorium voor Entomologie aan Wageningen Universiteit.
Wanneer vlindervrouwtjes na de paring onaantrekkelijk zijn voor andere mannetjes, weet het mannetje dat het vrouwtje alleen maar eieren met zijn nakomelingen zal leggen. Het is ook gunstig voor het vrouwtje omdat zij, eenmaal bevrucht, een goede plek kan zoeken om haar eieren af te zetten zonder gehinderd te worden door mannetjes die met haar willen paren.
Helaas zijn er ook nadelen… In 2005 ontdekten onderzoekers van het Laboratorium voor Entomologie aan Wageningen Universiteit dat sluipwespen, die het op de eieren gemunt hebben, worden aangetrokken door de stof (antiaphrodisiacum) waarmee het vrouwtje mannetjes afschrikt. De sluipwespen klimmen op het vlindervrouwtje, liften mee naar de plek waar zij haar eieren afzet en parasiteren daar de versgelegde vlindereieren.