Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vlindervaders brengen hun kinderen in gevaar

  •  
28-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
atalanta_05.jpg
Tijdens de paring geven mannetjes van het groot koolwitje een stof af aan het vrouwtje, waardoor zij niet meer aantrekkelijk is voor andere mannetjes. Dezelfde stof trekt echter sluipwespen aan, die het op de eieren gemunt hebben. Dit ontdekten onderzoekers van het Laboratorium voor Entomologie aan Wageningen Universiteit.
Wanneer vlindervrouwtjes na de paring onaantrekkelijk zijn voor andere mannetjes, weet het mannetje dat het vrouwtje alleen maar eieren met zijn nakomelingen zal leggen. Het is ook gunstig voor het vrouwtje omdat zij, eenmaal bevrucht, een goede plek kan zoeken om haar eieren af te zetten zonder gehinderd te worden door mannetjes die met haar willen paren.
Helaas zijn er ook nadelen… In 2005 ontdekten onderzoekers van het Laboratorium voor Entomologie aan Wageningen Universiteit dat sluipwespen, die het op de eieren gemunt hebben, worden aangetrokken door de stof (antiaphrodisiacum) waarmee het vrouwtje mannetjes afschrikt. De sluipwespen klimmen op het vlindervrouwtje, liften mee naar de plek waar zij haar eieren afzet en parasiteren daar de versgelegde vlindereieren.
Dit jaar ontdekten de insectenonderzoekers een tweede nadeel. De planten waar het vrouwtje haar eieren op legt, reageren namelijk ook op het antiaphrodisiacum. Zij ondergaan een chemische verandering waardoor sluipwespen de plant herkennen als een plant met vlindereieren. Op deze planten blijven sluipwespen langer naar eieren zoeken. Het antiaphrodisiacum van de vader waarborgt dus zijn vaderschap over de eieren van een vrouwtje, maar brengt tegelijkertijd zijn kinderen in gevaar door het sluipwespen gemakkelijker te maken.
 
Bron: Natuurbericht.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.