Vroege Vogels

Vliegend hert voorkomt extra parkeerplaats bij Apenheul

  •  
30-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1363 keer bekeken
  •  
vliegend_hert_5b46760bd6f40_large

Vliegend hert

© Catherina

Het vliegend hert voorkomt dat gemeente Apeldoorn een extra parkeerplaats kan inrichten op twee voetbalvelden voor bezoekers van het nabijgelegen apenpark Apenheul. Er werden plannen gemaakt om twee voetbalvelden van de plaatselijke club AGOVV te gebruiken, maar uit natuuronderzoek blijft dat het vliegend hert in die omgeving voorkomt en verstoord zou raken door een toename van verkeer. Omdat dit een beschermde keversoort is, gaat de gemeente een andere oplossing zoeken.

Parkeerprobleem

Er is al jaren een parkeerprobleem bij Apenheul. Sinds 2017 huurde de gemeente voetbalvelden van AGOVV. Omdat die tijdelijke oplossing goed beviel startte Apeldoorn dit voorjaar een procedure om er een definitieve extra parkeerplaats van te maken. Maar een van de reacties op de voorgenomen bestemmingsplanwijziging gaf aanleiding voor een natuuronderzoek, aldus de gemeente.

vliegend hert 3 bonteklepper

© Vliegend hert, fotograaf bonteklepper

Beschermde kever

Uit dat natuuronderzoek blijkt dat de aanrijroute naar de geplande parkeerplaats dwars door de "uiterst geschikte leefomgeving voor het vliegend hert" loopt. Deze beschermde kever mag niet gevangen of verstoord worden en vaste plekken voor de kever mogen niet beschadigd of vernield worden. De kans dat de gemeente hiervoor een ontheffing zou krijgen is nihil, schatten de natuuronderzoekers in.

Apeldoorn weet dat het parkeerprobleem bij Apenheul "complex" is. Er zijn al tien andere locaties onderzocht. Het voorstel is nu om Apenheul toe te staan om maximaal 25 keer per seizoen een weg langs het park te gebruiken voor parkeerders.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

schilderes
schilderes3 dec. 2022 - 11:11

Daar ben ik heel erg blij om. Ik vond wel eens zo'n dier toen ik nog net over de grens in Duitsland woonde: schitterend! Er zijn echt te veel auto's.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.