Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vliegend hert voorkomt extra parkeerplaats bij Apenheul

  •  
30-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1591 keer bekeken
  •  
vliegend_hert_5b46760bd6f40_large

Vliegend hert

© Catherina

Het vliegend hert voorkomt dat gemeente Apeldoorn een extra parkeerplaats kan inrichten op twee voetbalvelden voor bezoekers van het nabijgelegen apenpark Apenheul. Er werden plannen gemaakt om twee voetbalvelden van de plaatselijke club AGOVV te gebruiken, maar uit natuuronderzoek blijft dat het vliegend hert in die omgeving voorkomt en verstoord zou raken door een toename van verkeer. Omdat dit een beschermde keversoort is, gaat de gemeente een andere oplossing zoeken.

Parkeerprobleem

Er is al jaren een parkeerprobleem bij Apenheul. Sinds 2017 huurde de gemeente voetbalvelden van AGOVV. Omdat die tijdelijke oplossing goed beviel startte Apeldoorn dit voorjaar een procedure om er een definitieve extra parkeerplaats van te maken. Maar een van de reacties op de voorgenomen bestemmingsplanwijziging gaf aanleiding voor een natuuronderzoek, aldus de gemeente.

vliegend hert 3 bonteklepper

© Vliegend hert, fotograaf bonteklepper

Beschermde kever

Uit dat natuuronderzoek blijkt dat de aanrijroute naar de geplande parkeerplaats dwars door de "uiterst geschikte leefomgeving voor het vliegend hert" loopt. Deze beschermde kever mag niet gevangen of verstoord worden en vaste plekken voor de kever mogen niet beschadigd of vernield worden. De kans dat de gemeente hiervoor een ontheffing zou krijgen is nihil, schatten de natuuronderzoekers in.

Apeldoorn weet dat het parkeerprobleem bij Apenheul "complex" is. Er zijn al tien andere locaties onderzocht. Het voorstel is nu om Apenheul toe te staan om maximaal 25 keer per seizoen een weg langs het park te gebruiken voor parkeerders.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.