Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vliegend hert is dol op rottende eiken

  •  
02-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1495 keer bekeken
  •  

Het Dal van de Mosbeek is bij uitstek een goede plek voor het vliegend hert, de grootste kever van Nederland. Deze kever, die zeer indrukwekkend is, is afhankelijk van rottend eikenhout dat aangetast is door schimmel. De larven leven van dat dode eikenhout, en de volwassen exemplaren drinken het wondvocht van de oude eiken.

Wegkwijnende oude eiken

Vroeger kwamen dit soort wegkwijnende zeer oude eiken meer voor dan tegenwoordig. Je komt dit soort bomen voornamelijk tegen waar nog de oude hakhoutcultuur aanwezig is, zoals hier in het Dal van de Mosbeek. In dit gebied zijn nog veel oude houtwallen aanwezig, ooit gemaakt in de middeleeuwen toen die wallen gebruikt werden als natuurlijk prikkeldraad om het vee binnen hun gebied te houden. En de boeren gebruikten het hakhout als brandstof, of om meubels en dergelijke te maken. Die houtwallen bestaan uit rottende stobben en knoteiken. Eiken worden door het knotten ouder en hebben veel sapplekken waar het vliegend hert kan drinken.

Geweivormige kaken

Een vliegend hert kan bijzonder groot worden, tot zo een 9 cm lang. De mannetjes hebben de kenmerkende grote geweivormige kaken. Deze gebruiken ze om indruk te maken op de vrouwtjes en concurrerende mannetjes. De zomermaanden is de tijd dat je een vliegend vliegend hert zou kunnen waarnemen. Dat is de tijd dat ze op zoek gaan een partner.

Als het vrouwtje wil paren lokt ze het mannetje met een geur. Na de paring vliegt het vrouwtje weg om haar eitjes in een rottende boomstronk te leggen en vervolgens niet lang daarna te sterven. De larven die leven vervolgens jarenlang in die rottende boomstronk.

Kijk zaterdag 3 september 2022 naar de uitzending over het Dal van de Mosbeek om 19.50 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.