Vleeskalversector en supermarkten willen met Wakker Dier aan tafel
• 27-12-2008
• leestijd 2 minuten
De Nederlandse vleeskalversector en de supermarkten hebben de Stichting Wakker Dier uitgenodigd voor een gesprek over hun bezwaren tegen de campagne van Wakker Dier om blank kalfsvlees uit het winkelschap te bannen. Overleg kan alleen plaatsvinden als eerst de actie wordt beëindigd. Als de organisatie hieraan op korte termijn geen gehoor geeft, begint het Productschap Vee en Vlees een juridische procedure met als inzet een verbod van de campagne. De brief aan Wakker Dier is verzonden namens LTO Nederland, de Centrale Organisatie voor de Vleessector, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en het Productschap Vee en Vlees.
De Vleeskalversector acht de lopende campagne tegen blank kalfsvlees schadelijk, grievend en onrechtvaardig. In radiospotjes en op de website beweert Wakker Dier dat blanke vleeskalveren expres ziek worden gemaakt met bloedarmoede. Deze bewering is op geen enkel wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. Europese en nationale wetgeving schrijven een minimumhoeveelheid voor van 4.5 millimol hemoglobine per liter bloed. Daaraan voldoet de Nederlandse vleeskalversector royaal. Diverse wetenschappelijke en praktijkonderzoeken tonen ook overduidelijk aan dat dieren met een hemoglobinegehalte boven de 4.5 niet ziek zijn als gevolg van gebrek aan ijzer.
De foutieve en misleidende informatie die Wakker Dier in de campagne verspreidt, doet volgens de vleeskalversector geen recht aan de manier waarop in Nederland kalfsvlees wordt geproduceerd. De vrijheid van meningsuiting gaat naar de mening van de briefschrijvers niet zover dat een legaal opererende sector op deze manier in diskrediet mag worden gebracht. Bovendien loopt momenteel op initiatief van de Nederlandse vleeskalversector en met steun van de nationale overheid een groot Europees onderzoek naar alle welzijnsaspecten die een rol spelen bij het houden van vleeskalveren. Dit is in 2006 begonnen en wordt eind 2009 voltooid. Dan is een monitor beschikbaar met objectieve en praktische indicatoren aan de hand waarvan kan worden bepaald op welke wijze het welzijn van vleeskalveren verder kan worden geoptimaliseerd.