Bijna was Vetblad uit Nederland verdwenen!
Deze sterk bedreigde vleesetende plant komt alleen nog voor op enkele plekken, waar
de beheerder speciale aandacht aan de wensen van de plant besteed.
In Noordoost-Twente neemt FLORON de luisteraar mee naar een wel heel bijzondere groeiplaats.
Achtergrondinformatie
FLORON is in 2003 gestart met het Bedreigde soortenproject (BSP), waarbij elk jaar van ongeveer 25 zeldzame bedreigde plantensoorten met hulp van vrijwilligers, beheerders en onderzoekers een compleet overzicht wordt gemaakt. Zo verkrijgen we elk jaar een goed overzicht van een selectie van de groeiplaatsen en aantallen van sterk bedreigde plantensoorten. Door deze informatie te delen met beheerders, beleidsmakers en geïnteresseerden hoopt FLORON dat de noodzakelijke soortenbescherming voor de meest bedreigde plantensoorten hoger op de (politieke) agenda belandt en dat noodzakelijke maatregelen worden genomen.
In het kader van het FLORON bedreigde soortenproject wordt in november aandacht besteed aan Vetblad. Vetblad is een zeer zeldzame vleesetende plant van natte heide en blauwgrasland.
De soort heeft een rozetje van geelgroene kleverige blaadjes, waarmee hij vliegjes vangt en een fraai paarsblauw bloempje. Rond 1935 kwam de soort nog op ongeveer 500 plekken in Nederland voor.
In delen van Oost-Nederland zoals Twente was de soort zelfs zo talrijk dat kinderen de soort “Kleverig viooltje” noemden. Na de Tweede Wereldoorlog is de soort razendsnel achteruit gegaan. De achteruitgang ging zo snel dat in de jaren zeventig voor het voortbestaan van de soort in Nederland werd gevreesd.
Nu in 2004 komt de soort, vanwege de inspanningen van een aantal natuurbeschermers en terreinbeheerders, toch nog op ongeveer 12 plaatsen in natuurreservaten voor. Ook verschijnt de plant zo nu en dan na natuurherstel (plaggen!) op een nieuwe plek.
Met uitzondering van één bijzondere plek gaat het overal om erg kleine aantallen, enkele of hooguit enkele tientallen exemplaren. Naar die bijzondere plek in Noordoost-Twente voert de uitzending.
Meer informatie over bedreigde planten op
de site van Floron