Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights waarschuwt voor wrede misstanden in een varkensslachthuis in het Belgische Tielt, waarvan het vlees in de schappen ligt van tientallen Nederlandse slagerijen. De organisatie neemt juridische maatregelen om het bedrijf Debra te sluiten, maakte Robert Molenaar, directeur van de organisatie, donderdag bekend.
Mishandeling
Op beelden met een verborgen camera is te zien hoe varkens regelmatig geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het Vlaamse slachthuis. Kreupele varkens worden hardhandig aan de oren voortgetrokken. Varkens die niet in staat zijn te lopen worden met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen gesleept.
Ook worden varkens die tijdens transport al doodgingen, verkocht als geslacht dier in plaats van vernietigd. "Regels rond dierenwelzijn worden systematisch geschonden, maar ook wetgeving over hygiëne en voedselveiligheid wordt niet gerespecteerd", aldus Molenaar.
Intern onderzoek
In het exportslachthuis in Tielt worden 1,4 miljoen varkens per jaar geslacht, ofwel zo'n 25.000 à 35.000 per week. Het slachthuis is is onderdeel van de Debra-Group, een van de grootste slacht- en productiebedrijven van varkensvlees in België.Thomas De Roover De Brauwer, directeur Debra, zegt "zeer geschokt" te zijn van de beelden. "We kunnen de beelden niet ontkennen. We zijn een intern onderzoek gestart om te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen", aldus de directeur. Tegen de betreffende medewerkers worden ,,passende maatregelen'' genomen.
Nederlandse slagers
Onder de Nederlandse afnemers van het vlees van de mishandelde varkens zit volgens Molenaar een groot aantal keur- en kwaliteitsslagerijen. Animal Rights beschikt over een lijst waarop zestig slagerijen in Nederland staan, onder wie een hofleverancier. Bij de koepelorganisatie van keurslagers was donderdag niemand bereikbaar voor commentaar.
Reactie Varkens in Nood
Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood, reageerde op de beelden in Vroege Vogels Radio. Hij vermoedt dat er vaker misstanden plaats vinden in slachterijen. Precies dezelfde methodes om te slachten worden gebruikt voor regulier vlees als biologisch vlees. Om een beter beeld te krijgen van de situatie in Nederlandse slachthuizen roept Hans Baaij op om filmpjes en foto's van slachthuizen op te sturen naar Varkens in Nood.
Teken de petitie
Een petitie om het slachthuis te sluiten staat op de website van
Animal Rights
.
De beelden gemaakt door Animal Rights zijn hieronder te bekijken. Pas op: de beelden zijn gruwelijk.