Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vlees en vis uit Delfts laboratorium over een jaar in de schappen

  •  
07-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
230 keer bekeken
  •  
supermarkt_vlees_pixabay

© Ramona via Pixabay

Vlees, vis en vleesvervangers die start-ups momenteel ontwikkelen in een laboratorium met hulp van DSM liggen mogelijk over een jaar voor het eerst in de winkel. Dit zei topman Dimitri de Vreeze van het voedingsingrediëntenbedrijf donderdag tijdens de officiële start van de verdere ontwikkeling van de Biotech Campus in Delft.

Eiwitten 

DSM en ASR gaan de komende twintig jaar een half miljard euro investeren in de campus. Hier staan onder meer laboratoria met apparaten om eiwitten mee te maken en voedsel te produceren met behulp van gisten en andere micro-organismen. Met de investering kunnen er meer van dit soort machines komen en kunnen zowel DSM als start-ups op de campus hun producten en processen sneller doorontwikkelen. De bedrijven kunnen dan bijvoorbeeld de smaak of textuur van een product meer laten lijken op die van de dierlijke variant.

Bialtec

Een van de start-ups is Bialtec, dat eiwitten van bacteriën maakt voor koeien als vervanger voor gangbare dierenvoeding. De magen van de dieren zitten sneller vol door die eiwitten. Daardoor hoeven ze bijvoorbeeld minder gras te eten en produceren ze ook minder mest.

De investering maakt het voor Bialtec, uit Colombia, mogelijk om te focussen op ontwikkeling in Europa, zegt regiomanager Luisa Toro Alzate. Het product wordt al verkocht aan diervoerproducenten in Latijns-Amerika, maar nog niet in Europa. Het is de bedoeling dat diervoederproducenten in Nederland het ook kunnen kopen.

Dumplings en worstjes

Vlees, vis of vleesvervangers uit laboratoria zijn momenteel niet te koop in Nederland. De producten moeten eerst worden goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). In Azië is laboratoriumvlees volgend jaar al te koop. Varkensvlees van het Nederlandse kweekvleesbedrijf Meatable staat dan op de menukaart in Singaporese restaurants in de vorm van dumplings en worstjes. In 2025 moeten producten van Meatable ook in de plaatselijke supermarkten liggen.

Bron: ANP

Meer over:

vleesvervangers, dsm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.