Vleermuizen kom je op de meest onverwachte plekken tegen. In de put of ijskelder, maar ook op het Artillerieschietkamp en zelf op het Mediapark. In het radioprogramma 'Vroege Vogels' heeft u al regelmatig vlermuizen voorbij zien komen. Hier een overzicht van de vleermuis:
Dieren in winterslaap - 22 januari 2006
Niet alleen vleermuizen houden een winterslaap, ook muizen, egels, slangen en schildpadden. Winterslaap is eigenlijk een vorm van energiebesparing, want de stofwisseling staat op een laag pitje. Het slapen van beren is daarom geen winterslaap, zoals velen denken, maar gewone slaap. Gedragsbioloog Serge Daan van de Rijksuniversiteit Groningen weet er alles van.
Vleermuizen in de historische parken van Voorburg krijgen nieuwe woningen. Maar wel een beetje laat. De oude bomen waarin de beesten leefden, zijn al maanden geleden gekapt en nu pas worden er kasten opgehangen. Wat ging er mis?
Rioleringen blijken veel onverwachte natuur op te leveren: niet alleen als geliefd leefgebied voor zeldzame varensoorten, maar ook vleermuizen blijken zich nog wel eens thuis te voelen in de putten en leidingen. Ze zijn wel kieskeurig: het moet er veilig en schoon zijn en niet te nat.
Vleermuizen overwinteren op Mediapark - 11 maart 2007
Op het grootste bedrijventerrein van Hilversum overwinteren vleermuizen. Het zijn watervleermuizen en één zeldzame franjestaart. Ze konden bijna niet aan de aandacht van Vroege Vogels ontsnappen, want de vleermuizen hebben een veilige plek gevonden op het mediapark. Afgelopen week werden de vleermuizen geteld door de vleermuisdeskundigen Zomer Bruin, Rombout de Wijs en Dr. Voute.
Vleermuizen op het Artillerieschietkamp - 1 april 2007
Op het Artillerieschitkamp (ASK) van legerplaats Oldenbroek zijn in de loop der jaren bepaalde gebouwen in verval geraakt. Zo ook de schietsleuven; twee meter diepte gleuven over een lengte van tientallen meters. Deze schietgleuven zijn aan de bovenkant dichtgemaakt en dienen nu als winterverblijf voor vleermuizen.