Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vleermuizen, egeltelling en alle overige onderwerpen

  •    •  
17-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
323 keer bekeken
  •  
Rosse vleermuis

Rosse vleermuis

© Fotograaf: FrancaDobbe

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 17 september 2023.  Beluister de reportages en interviews op de volgende startpunten:
11:00 - Egeltelling
37:40 - Natuureducatie deel 1
52:20 - Brandnetels zoeken
1:24:20 - Natuureducatie deel 2
2:08:40 - Triceratops
2:17:25 - Vleermuizen op school

Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld. Als je weet waar ze precies leven, kan je egels ook beter beschermen. Verslaggever Pleun Aarts loopt een avond mee met Fabienne Claassens, die het tellen tot een hoger niveau heeft getild. Zij is student toegepaste biologie aan de HAS hogeschool in Den Bosch en heeft samen met haar grootvader Sjon nog tot diep in de nacht geteld. 

Vleermuizen zoeken op het schoolplein

Louise Ruys is een bevlogen docente van de 15e montessorischool van Maas en Waal in Amsterdam die natuureducatie erg belangrijk vindt in haar klas. Naast dat ze de normale lessen buiten laat plaatsvinden is er in haar klas een speciaal biodiversiteitsproject. Ze laat de kinderen de natuur in hun directe omgeving, rondom hun schoolgebouw, onderzoeken.  In werkgroepen kijken ze bijvoorbeeld naar bijen, vlinders, kleine waterdieren, vleermuizen en vogels.

Vleermuizen op het schoolplein

Kinderen liggen in het gras in afwachting van de vleermuizen.

© Jesper Buursink

Op een van de laatste zomeravonden gaan we samen met Louise de de leerlingen van de klas, de aanhang en broertjes, zussen en ouders op zoek naar vleermuizen op het schoolplein rondom de school. Door de batdetectors kunnen ze de frequentie van de echo van de vleermuizen opvangen en horen. Een bijzondere geluid dat alleen maar te horen is met de batdetectors. 

Triceratopsen in het dino-lab

De bekendste dino in Naturalis is natuurlijk de T-Rex. Maar er is veel meer te zien in het museum. In het dino-lab  wordt momenteel gewerkt aan een verzameling triceratops botten, enkele jaren geleden opgegraven in de Verenigde Staten. Yasmin Grooters van Naturalis prepareert de botten samen met vrijwilligers en vertelt wat ze allemaal te weten zijn gekomen over deze exemplaren.

Trex_naturalis

© Trix - Bron Naturalis

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.