Hitte kan leiden tot bijzondere taferelen in de natuur. Wat dacht u van vleermuizen die midden overdag tussen de spelende kinderen boven het zwembad vliegen om hun dorst te lessen?
Gebouwbewonende vleermuizen verstoppen zich meestal in de spouwmuur, onder een daklijst of onder dakpannen. Deze soorten zoals de gewone dwergvleermuis en de laatvlieger, kiezen in het meestal koele Nederland verblijfplaatsen die in de middagzon liggen. Dat helpt ze om in de loop van de dag steeds warmer te worden en dan hoeven ze zich niet zelf naar de bedrijfstemperatuur van 37 graden Celsius te stoken.
Maar het weer en de temperaturen in Nederland zijn onvoorspelbaar. Bij plotseling veel heter weer kan het dan gebeuren dat ze het te warm krijgen en gevaar lopen uit te drogen. Dan krijg je meldingen van vleermuizen die midden overdag tussen de spelende kinderen in het zwembad vliegen en proberen te drinken. Of jonkies die nog niet kunnen vliegen, die overdag uit de verstopte verblijfplaats het daglicht in kruipen vanwege de dorst.
Dat bij langdurige hitte en droogte vaker meldingen van vleermuizen in zwembaden in tuinen krijgen komt trouwens niet doordat dat ze daar verkoeling zoeken. Maar bij dergelijke hitte vallen én veel natuurlijke drinkplekken droog en sowieso zijn veel poeltjes en vennetjes in de zomer verder dichtgegroeid dan in het voorjaar. Kraamkolonies van vleermuizen hebben altijd een nabije gelegen drinkplek nodig. Als die er niet is zullen vleermuizen ook in zwembaden gaan drinken.
Een per ongeluk te water geraakte vleermuis zal bij een ven of vijver zelf op het droge kunnen komen, maar bij zwembaden kan dit niet door de hoge opstaande rand. Dan treffen mensen vaak een verdronken vleermuis aan of één die uitgeput aan een tegel of trapje hangt.
Overigens wordt bij ruimtelijke ingrepen nooit of zelden het belang van drinkplaatsen onderzocht.
zie ook
vleermuis.net
Tekst: Herman Limpens, de
Zoogdiervereniging.nl
Bron: Natuurbericht.nl