Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vleermuizen en wietplantages | Extra fragment

  •    •  
12-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4321 keer bekeken
  •  

Rondom de duinen van Goeree liggen nog een heel aantal bunkers verscholen. Deze zijn na de Tweede Wereldoorlog uit gebruik geraakt aangezien ze toch geen bescherming boden tegen kernbommen. Nu wordt er dankbaar gebruik gemaakt van de bunkers door vleermuizen. De donkere, vochtige constructies bieden een uitstekende overwinteringsplek voor de dieren.

Illegale wietplantage

Je vindt hier vooral de watervleermuis en de grootoorvleermuis, beiden redelijk algemene soorten die door heel ons land voorkomen. Af en toe wordt er ook nog een franjestaart gevonden tijdens de vleermuizeninventarisatie. Tijdens zo’n inventarisatie is er nog wel iets anders bijzonders gevonden; in een relatief grote bunker was een hele hennepplantage opgebouwd! Zonde, want dan kan de vleermuis hier niet meer terecht tijdens de winter. Bij het opdoeken van de plantage hebben ze nog wel het potgrond van de planten laten liggen. Dit houdt namelijk goed water vast en vleermuizen houden van een vochtige plek voor hun overwintering. Zo zit er toch nog een zilveren randje aan de illegale wietplantage.

Flitsbezoek

Menno gaat samen met boswachter Jan de Roon de bunker in waar de plantage aangetroffen was. Ondertussen is hij gelukkig weer bewoond door de vleermuizen. Het is eind van de winter, dus de meeste zijn al uitgevlogen. Het is wel zaak om niet te lang in de bunker te blijven. De temperatuur moeten namelijk wel laag blijven, anders worden de vleermuizen te vroeg wakker uit hun winterrust.

Kijk zaterdag 13 mei 2023 naar de uitzending over de Duinen van Goeree om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.