Vlammend protest tegen Shell
• 09-04-2010
• leestijd 3 minuten
Actievoerders van Milieudefensie hebben op 9 april bij het internationale hoofdkantoor van Shell in Den Haag met honderdtien fakkels een brandend Shell-logo met een doorsnede van zo'n twintig meter gevormd, dat met hulp van 'brandweerlieden' werd gedoofd. De actie is een protest tegen Shell, dat in Nigeria dag en nacht op honderdtien verschillende locaties goed bruikbaar aardgas, dat vrijkomt bij de oliewinning, in brand steekt. Door deze achterhaalde praktijk van affakkelen wordt in Nigeria ieder jaar onnodig dezelfde hoeveelheid CO2 uitgestoten als door het halve Nederlandse wagenpark.
Met de actie, die voorafgegaan werd door een fakkeloptocht langs de Nigeriaanse ambassade, geeft Milieudefensie het startschot voor de campagne 'Nigeria brandt. Shell stop daarmee'. Daarin worden bezorgde burgers, automobilisten, aandeelhouders en werknemers van Shell opgeroepen om aan de directie van Shell kenbaar te maken dat het bedrijf zo snel mogelijk moet ophouden met het verspillen van aardgas in Nigeria. Deze praktijk, die substantieel bijdraagt aan het mondiale klimaatprobleem en de leefomgeving in Nigeria vergiftigt, is al sinds 1984 verboden volgens de Nigeriaanse wet.
Ondenkbaar
Woordvoerder Geert Ritsema van Milieudefensie: “Shell laat in Nigeria dag en nacht honderdtien metershoge gasfakkels volstrekt onnodig loeien en walmen, met zeer schadelijke gevolgen voor het klimaat en de omwonenden. In Nederland zou zoiets volstrekt ondenkbaar zijn. Wij roepen Shell op om iets dat zij in haar eigen achtertuin nooit in haar hoofd zou halen, ook in Nigeria niet te doen.”
Milieudefensie heeft berekend dat de gasfakkels die Shell in de Niger Delta laat branden elke dag opnieuw eenzelfde hoeveelheid schadelijke broeikasgassen uitstoten als de helft van het Nederlandse personenwagenpark, oftewel vier miljoen auto's. Ook stoten de fakkels grote hoeveelheden giftige stoffen en roetdeeltjes uit over de zeer nabijgelegen dorpen, waardoor grond en drinkwater worden vervuild en mensen ziek worden. In plaats van affakkelen, zou het gas ook gebruikt kunnen worden om elektriciteit op te wekken voor de lokale bevolking, die nu veelal zonder verlichting leeft.
Geen geld
Affakkelen van gas dat vrijkomt bij de oliewinning is in Nigeria al sinds 1984 bij wet verboden. Toch gaat Shell er nog steeds mee door. Volgens Shell kost het aanleggen van installaties die het gas kunnen afvangen drie miljard euro. Het bedrijf weigert hardnekkig die investering te doen, hoewel het verwacht de komende jaren nog dertien miljard euro winst te behalen in het gebied. De afgelopen negen jaar heeft Shell in Nigeria bovendien acht miljard euro winst geboekt, met alle gevolgen voor het mondiale klimaat en de lokale leefomgeving van dien.
In het verleden heeft het bedrijf meerdere malen beloofd om te stoppen met het affakkelen van gas, maar het heeft zich nooit aan die beloftes gehouden. Ook in 2009 zei Shell de fakkels voor het einde van het jaar uit te zullen doen. Uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag blijkt echter dat Shell in Nigeria in 2009 geen enkele fakkel heeft gedoofd. Bovendien weigert Shell te zeggen wanneer het van plan is om dit wel te doen. Geert Ritsema: “Shell moet zo snel mogelijk aankondigen wanneer zij stopt met het affakkelen van gas in Nigeria en deze belofte dan vervolgens ook echt waarmaken.”
Bron: Milieudefensie