Volwassen zalmen kunnen België weer bereiken vanuit de Noordzee, nu sinds vorig jaar de obstakels in de Nederlandse rivieren zijn verdwenen. De eerste volwassen zalmen zijn al in Wallonië gesignaleerd, waar ze zich kunnen voortplanten. Onderzoek van het Vlaamse INBO heeft nu aangetoond dat jonge zalmen ook weer terug kunnen zwemmen naar de Noordzee, waar ze kunnen opgroeien tot volwassen zalmen.
Door de obstakels in de Nederlandse rivieren konden volwassen zalmen tot vorig jaar de rivieren in Vlaanderen en Wallonië, die belangrijk zijn voor hun voortplanting, niet bereiken. Sinds 2008 zijn alle migratiebarrières in het Nederlandse deel van de Maas opnieuw opengemaakt voor vis die de rivier optrekt. Met succes, want de eerste volwassen zalmen zijn al opgemerkt in Wallonië.
Nu de volwassen zalmen het benedenstroomse deel van de Maas weer kunnen optrekken, wilde het Vlaamse Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) ook weten of de jonge zalmen ook weer naar de Noordzee terug konden komen. Om dat te achterhalen werden in maart 36 jonge zalmen gezenderd en uitgezet in de Berwijn bij Berneau. De eerste zalmen vertrokken al enkele dagen na hun uitzetting. Enkele weken later bereikten tien zalmen het Haringvliet. Zes hiervan zwommen de Noordzee in, waar ze kunnen opgroeien tot volwassen zalmen.
De Atlantische zalm is een vissoort die een belangrijk deel van zijn leven in zee doorbrengt, maar voor zijn voortplanting de rivier optrekt. De jonge zalmen verblijven hun eerste levensjaren in onze rivieren en trekken na enkele jaren terug naar zee.
De zalm is in de meeste Europese rivieren tussen de 18e en 20e eeuw sterk achteruitgegaan of zelfs verdwenen. Belangrijke redenen hiervoor zijn de toenemende industrialisatie en de toename van het aantal barrières voor migratie op de grote rivieren. Ook op de Maas waren er veel barrières. De verschillende migratieknelpunten bemoeilijken niet alleen de intrek van volwassen zalmen, maar ook de uittrek van jonge zalmen.