Vitens onderscheiden voor duurzaam beheer waterwingebieden
• 02-02-2011
• leestijd 2 minuten
Op dinsdag 1 februari is drinkwaterbedrijf Vitens onderscheiden met het certificaat van de Barometer Duurzaam Terreinbeheer. De manier waarop Vitens haar waterwingebieden beheert is beloond met een gouden certificering, het hoogst haalbare niveau. Door het behalen van dit certificaat mag Vitens ook het keurmerk 'Milieukeur' voeren. In januari 2008 werden al verschillende van Vitens' waterwingebieden in het midden van Nederland onderscheiden. Sindsdien heeft Vitens zich succesvol ingespannen om de certificering voor al haar 100 waterwingebieden te behalen.
Inspanningen beloond
Op dinsdag 1 februari nam directielid Walter van der Meer het certificaat in ontvangst uit handen van Herman Docters van Leeuwen van SMK (Stichting Milieukeur). SMK is de beheerder van het certificatieschema. ''Als drinkwaterbedrijf proberen we bij het uitvoeren van onze taak de omgeving zo min mogelijk te belasten. Duurzaam beheer van onze waterwingebieden is daar een voorbeeld van. We zijn trots dat onze inspanningen om het hoogst haalbare niveau op de Barometer te halen nu zijn bekroond met dit certificaat,'' aldus Van der Meer.
Barometer Duurzaam Terreinbeheer
Het belangrijkste doel van de Barometer Duurzaam Terreinbeheer is dat er zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater terecht komen. De Barometer is ontwikkeld door SMK in samenwerking met provincies en waterschappen en met ondersteuning van Vereniging van Waterwinbedrijven in Nederland (Vewin). De audits zijn uitgevoerd door kwaliteitszorgbedrijf KIWA. De Barometer kent vier niveaus, waarvan niveau 'goud' de hoogst haalbare certificering is.
Balans
Bij duurzaam terreinbeheer staat de balans tussen onkruidbestrijding en drinkwaterkwaliteit centraal. Zo stelt het certificatiesysteem eisen aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen en meststoffen; middelen die Vitens toch al niet gebruikte. Ook zijn er richtlijnen voor het omgaan met zwerfafval en hondenpoep, het bevorderen van terreinbeheer gericht op natuurwaarden en de inkoop van duurzame materialen en materieel. Verder worden bij het gebruik van strooizout, smeermiddelen en brandstoffen de meest milieuvriendelijke varianten toegepast.
Bron ANP