Traditionele Zweedse romige dille dip met geen-garnalen en vega-kaviaar.
Ingredienten:
- 100g blok tofu
- 2 eetlepels zuivelvrije mayonaise
- 2 eetlepels zuivelvrije room
- 1 eetlepels fijgesneden rode ui
- 1,5 eetlepels fijngesneden verse dille
- 2 eetlepels zeewiercaviaar
- sap van 1/2 tot 1 geperste citroen
- 1 ml gerookte liquid
- zout en peper naar smaak
Bereiden:
Snij de tofu in plakken van een 1/2cm breed en druk fijn tussen een schone doek zodat al het water uit de tofu door de doek geabsorbeerd wordt. Met een vork, prak de tofu. In een medium grote kom, meng de opgebroken tofu met de andere ingredienten. Als alles goed gemend is en de smaak naar keuze door de zout, peper en gerookte liquid aangepast, kan de citroen dip geserveerd worden met brood of crackers.
Voor de presentatie kunnen stukje citroen (heel fijngesneden in plakjes en dan in driehoekjes) en verse fijngesneden dille op de dip geplaatst worden.
De Skagenröra doet het erg goed met gebakken aardappelen
2. Linda
-
Okara krabkoekjes
Ingrediënten:
- 2 Sneetjes volkorenbrood
- 100 gram gesneden selderij
- 1 grote ui
- 2 wortels, gesneden in fijne stukjes
- ½ groene paprika
- Een handje gesneden peterselie
- 300-400 okara (dit is het pulp van de sojaboon en krijg je als je zelf sojamelk maakt, maar je kunt het ook in de toko kopen)
- 150 gram havermeel
- 1-2 theelepels ‘Vis’kruiden naar smaak
- 1 theelepel nori vlokken
Bereiden:
Blend de broodsneetjes in een food processor. Bak deze even 8-10 minuten in de oven totdat ze gedroogd en krokant zijn. Zet apart. Bak de selderij, ui, wortel, paprika en peterselie in een pan voor ongeveer 5 minuten totdat ze zacht zijn.
Meng in een grote kom de okara, gesauteerde groenten, havermeel en kruiden. Verwarm de oven ondertussen op 180 graden. Maak kleine platte ‘viskoekjes’ van het mengsel uit de kom. Haal ze door de broodkruimels en leg ze op een ingevette bakplaat of bakpapier. Bak ze in totaal 20 minuten en keer de viskoekjes regelmatig voorzichtig om.
Serveer met een vegetarische tartaar saus of cocktail saus.
3. Antien Woldring - Wakamasoep met de smaak van de zee.
Ingrediënten:
- 8 aardappelen
- 2 uien
- 20 gr. gedroogde Wakame (algensoort)
- 1 eetlepel grof zeezout
- wat peper
Bereiden:
Breng 1 l. water aan de kook met het grove zout, de aardappelen, de uien en de algen. Laat alles een half uur zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer. Doe er bij het serveren peper en een klontje boter op.
4. Henny Pen-de Jong - Lasagne met lamsoor en cidersaus.
Ingredienten:
- eetl olijfolie
- 400 g Lamsoor
- voor de sus:
- 60 g boter
- 1 fijngehakt sjalotje
- 3 dl cider
- dl 3 dl creme fraîche
- 1 theelepel mosterd
- 450 g vorgekookte lasagnevellen
- 60 g versgeraspte Paremezaanse kaas
Bereiden:
Roerbak de Lamsoor in de olijfolie tot ze gaan glanzen.
Laat uitlekken.
Voor de cidersaus:
Smelt de boter in een pan. Voeg het sjalotje toe en bak hem voorzichtig 5 min. Voeg de bloem toe en verwarm dit al roerend 1 minuut mee. Schenk de cider er in een dun straaltje bij, zodat een mooie gladde saus ontstaan. Roer de creme fraîche en de mosterd erdoor en kook ze 3 minuten zachtjes mee.
Wissel lagen saus en Lamsoor met elkaar af in een ovenschaal.
Strooi daarover een dikke laag Parmezaanse kaas en bak de Lasagne in een voorverwarmde oven 30 minuten op 180 graden. Dien hem onmiddellijk op.
5.Willemijn Derks - Spinazie met roomkaas en quorn stukjes
(of andere neutrale vleesvervanger)
Ingrediënten:
- 600 gram verse spinazie
- 1 bakje witte kruidenkaas
- pijnboompitjes (geroosterd)
- naar believen pasta , rijst of aardappel
Bereiden:
Een sjalotje fruiten in olijfolie de spinazie erbij in de wok , de Quorn erbij warmen en dan de kruidenkaas, garneren met pijnboompitjes.
Simpel maar erg smakelijk!
6. Jokeriet van der Lems - Aubergine salade
Mijn aubergine salade wordt regelmatig bestempeld als een visgerecht.
Ingrediënten:
- 1 aubergine
- maisolie
- zout en peper
- 1 ui
Bereiden:
1 aubergine gaarmaken in de hete oven.
Schil verwijderen en opensnijden. Zonodig de zaadlobben verwijderen. (bij oudere exemplaren).
Fijnprakken tezamen met maisolie. Vooral niet in de mixer.Steeds weer opnieuw olie toevoegen en prakken. Zout en peper toevoegen. Een wat grotere ui, fijn snijden en toevoegen.
Maak het een dag van tevoren, dan is de ui echt ingetrokken.
Voor op een toostje. Heerlijk. Succes altijd gegarandeerd.
Vegetariers weigeren het soms, omdat er vis in zou zitten.
7. Antien Woldring - Bouillabaisse van aaardappel
Ingrediënten
- fijngehakte rode ui
- schil van sinaasappel
- groen van venkelknol
- 1 eetelepel venkelzaad
- 2 laurierblaadjes
- 4 geperste tenen knoflook
- 1 tomaat, ontveld en in blokjes
- mespunt chilipoeder
- paar eetlepels Pastis
- 800 gr vastkokende aardappelen in partjes en geschild
- 1,5 liter groentebouillon
- 10 draadjes saffraan
Bereiden:
Fruit de ui een paar minuten in olijfolie.
Toevoegen: sinaasappelschil, venkelgroen en -zaad, laurier en knoflook.
paar minuten meefruiten.
Toevoegen: tomaat, chilpoeder en Pastis.
Toevoegen: aardappelen en wat peper en zout naar smaak
Bouillon erbij en 40 minuten koken.
Toevoegen: geweekte saffraan en nog even laten koken.
Opdienen met gehakte peterselie of venkelgroen. Eet erbij stokbrood of geroosterd brood en geef er geraspte kaas bij.
Dit recept heb ik vaak gemaakt en is oorspronkelijk van Virginie Besancon.
8. Marian Nijholt - faux tuna bladerdeeghapjes
Ingrediënten:
- 150 gr. faux tuna
- 100 gr roomkaas
- bieslook
- gemalen peper
- bladerdeeg
- geraspte kaas
Neem ongeveer 100 gr. roomkaas naturel en meng met faux tuna. Doe er een beetje verse bieslook en gemalen peper door. De massa moet smeuïg zijn. Neem plakjes bladerdeeg en snij deze in vieren. Maak pakketjes. Prik er gaatjes in, besmeer ze met eigeel en bestrooi ze met wat geraspte kaas. Ongeveer 15 a 20 minuutjes in de oven op zo'n 200 graden. Eet smakelijk!
9. Annexe Broeder - Visnuggets met gebakken krieltjes en komkommersalade
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 sjalotjes
- 1 dl slasaus
- 2 knoflookteentjes
- 1 theelpl mosterd
- zout,peper # 75 gr boter
- 750 gr voorgekookte krieltjes
- 2 pakken vegetarische visnuggets van soyes
- 3 eetlpl gesnipperde peterselie.
- 2 komkommers
Bereiden:
Sjalotjes pellen en snipperen. Doe de slasaus in een kommetje en pers de gepelde knoflook erboven uit.Roer de mosterd erdoor en breng het sausje op smaak met zout en peper. Komkommers schillen
Bereiden
Smelt de helft van de boter in een hapjespan, fruit de sjalotjes aan en schep de krieltjes erdoor.Laat de krieltjes afgedekt,zachtjes in ca 10 min gaar worden.Neem het deksel van de pan en laat de krieltjes op hoog vuur rondom bruin worden.Bestrooi ze met zout naar smaak.Verhit intussen , terwijl de krieltjes gaar worden, de rest van de boter in een grote koekepan en bak de visnuggets in ca 10 min gaar.Schep de krieltjes in een schaal en schep de peterselie erdoor.Schep de kipnuggets op een schaal en zet het sausje ernaast
Komkommer schaven en erbij serveren.
10. Sanja Kern-Herder
Neem een visbouillontablet. Maar hier een roux van. (olie of boter, bloem)
vervolgens een uitje fijn hakken. Aanfruiten met een beetje Marmite of andere hartige bouillonpasta.
vegatarische stukjes "vlees"toevoegen en voorzichtig roerend, bij de roux doen.
een halve eetlepel mediterrane kruiden toevoegen
11. Marion van der Singel - Rode soep
- 1 rode ui
- teentje knoflook
- 1 winterwortel
- 1 rode paprika
- 3 tomaten
- stukje rode peper zonder zaadjes
- 50 gr. zeewier
Bereiden:
Alles klein snijden en met peper en beetje zeezout in braadslee 20 minuten in oven (180 gr.C)
Zeewier weken, scheutje soja saus.
Alle ingredienten in 750 ml. groentebouillon nog even doorwarmen. Zonodig nog wat peper en zout toevoegen
12. Miriam Wesselink - Recept met nepvis (of –vlees)
Ingrediënten:
- naar keuze witte of bruine rijst
- je favoriete boemboe van de toko
- nepvis (of –vlees) van de Aziatische (Chinese) winkel
Bereiden:
Heel veel Chinese winkels verkopen vegetarisch nepvlees en nepvis. In Den Haag zit een geheel vegetarische Chinese winkel: toko Sioe San, Wagenstraat 82 (in het Haagse Chinatown).
Kook de rijst op de gebruikelijke wijze. Bak de boemboe met wat water op een zacht vuurtje. Snij de nepvis in stukjes en laat die meesudderen tot alles goed gemengd is en de gewenste dikte heeft.
Serveer met de rijst.
NB: er kan in de pan van alles worden toegevoegd, bijvoorbeeld taugé of hardgekookt ei in stukjes.
13. Else Wagemakers - Zoetzure Haricots de la Mer
Ingrediënten:
- 1 puts vers gevangen haricot (slierten wier), met zeewater
- 1/2 fles (appelcider) azijn
- 300 gram suiker
- peper
- gesnippere uit,
- evt. wat verse of gedroogde tijm
Zes Jampotjes met deksel, goed schoon gekookt met sodawater en omgespoeld met kokend heet water, omgekeerd uit laten lekken op een schone theedoek.
Snijd of knip de slierten in stukjes van maximaal 5 centimeter. Gebruik geen 'lelijke' stukjes, gebruik alleen het groene, gevangen wier, niet het bruine dat op het wateroppervlak drijft. Er blijft van 1 puts vangst dan ongeveer 1/2 pan over. Spoel na met zoet water, anders wordt het geheel te zout.
Azijn met suiker, stukjes ui en kruiden aan de kook laten komen, de stukjes wier met aanhangend zoet water toevoegen, een paar minuten mee laten koken. Uit het kookvocht nemen en in een vergiet laten uitlekken. Het vocht opvangen en bij het kookvocht in de pan voegen.
Het kookvocht een beetje laten inkoken, maar zorg ervoor dat er voldoende overblijft om de potten af te vullen.
De stukjes wier verdelen over de potten. Kookvocht iets laten afkoelen en daarna de potten afvullen en direct sluiten. Lekker bij allerlei gerechten en in salades!