De aangelegde vistrap in de Berkel bij de Houtwalstuw in de kom van Zutphen is gereed voor gebruik. Waterschap Rijn en IJssel maakt alle zestien vaste stuwen in de Berkel de komende jaren vispasseerbaar. Dat is ook één van de noodzakelijke maatregelen om de Berkel als ecologische verbindingszone te laten renderen. Enkele vaste stuwen zijn, daar waar de ruimte dat mogelijk maakt, voorzien van een omleiding (bypass) om vissen de gelegenheid te geven op te trekken en een ruimer leefgebied te vinden. In de kern van Zutphen is die ruimte er niet. Dus moet de stuw op een andere, minder natuurlijke manier worden omzeild. Aannemingsbedrijf van Heeteren uit Wierden heeft de vispassage aangelegd. De vistrap is uitgevoerd in beton, met stalen kamers daarin, om de vissen stapje voor stapje langs kunstmatige weg te kunnen laten optrekken.
Ecologische verbindingszone
De provincie Gelderland heeft de Berkel als ecologische verbindingszone (evz) aangemerkt. Het gevolg daarvan is dat het waterschap het riviertje gaat herinrichten. Vissen bijvoorbeeld moeten zonder barrières kunnen optrekken vanaf de monding in de IJssel. De in de Berkel aanwezige vaste stuwen moeten dus op de één of andere wijze worden gepasseerd. Bij de stuwen Velhorst en De Kap is gekozen voor een gegraven, natuurlijk ingerichte bypass om de stuw heen, maar in de kom van Zutphen ontbreekt absoluut de ruimte daarvoor. Daarom is bij de Houtwalstuw, ter hoogte van de Hoofdgracht en de Helbergse Laak, een betonnen prefab constructie aangebracht, die het vissen toch mogelijk maakt op te trekken.
Naar verwachting zullen in de Berkel tien stuwen via een bypass en zes stuwen met een technische constructie vispasseerbaar worden gemaakt. Niet bij alle zestien vaste stuwen in de Berkel is ruimte genoeg voor een bypass, dus wordt ook gekozen voor technische oplossingen, zoals prefab constructies.