'Vissers takelen bruinvis vaak toe'
• 06-04-2007
• leestijd 2 minuten
Van de 83 dode bruinvissen die sinds januari op de Nederlandse kust zijn aangespoeld, was zeker een kwart ernstig verminkt. Dat zegt het zeebiologisch onderzoeksinstituut NIOZ op Texel. Volgens het NIOZ zijn de beschermde zeezoogdieren door Nederlandse vissers toegetakeld.
Jaarlijks komen veel bruinvissen terecht in vissersnetten. Ze stikken, omdat ze niet naar de oppervlakte kunnen om te ademen. Volgens het NIOZ bewerken vissers de bruinvissen met messen om zo de bijvangstcijfers omlaag te krijgen. "Ze hopen dat de beesten door de verminkingen naar de bodem zinken en niet aanspoelen," aldus onderzoeker Kees Camphuysen. De bioloog zegt zeker te weten dat vissers verantwoordelijk zijn voor de verminkingen. "Behalve vissers zijn er op zee niet zo veel mensen die het soort messen gebruiken waarmee de vissen zijn bewerkt."
Derk-Jan Berends, secretaris van de Nederlandse Vissersbond, noemt de verminkingen afschuwelijk. "We gaan dit tot op de bodem uitzoeken." De vissers spraken vorig jaar met het NIOZ af dat bruinvissen die per ongeluk in hun netten terechtkomen en sterven, worden meegenomen naar de wal voor onderzoek. Zo kan worden achterhaald welk type vistuig verantwoordelijk is voor de bijvangst van de beschermde diersoort.
De Partij voor de Dieren heeft kamervragen gesteld aan de minister van LNV over de aan repen gesneden bruinvissen. De bruinvis is een beschermde diersoort. De afgelopen jaren is een sterke stijging geconstateerd van het aantal dieren dat strandt op de Nederlandse kust, maar maatregelen om de bruinvissen te beschermen blijven achterwege. De Partij voor de Dieren heeft minister Verburg om opheldering gevraagd over het aantal dieren en vissen dat jaarlijks als bijvangst sterft in de visserij, en welke maatregelen zij zal treffen om deze bijvangst te reduceren.