Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Visseneitjes kweken voor het koraal

  •    •  
27-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
749 keer bekeken
  •  
Rif

Koraalrif bij Bonaire

© Rob Buiter

Ze zijn belangrijk voor het leven in de zee, maar staan ook flink onder druk. Koraalriffen worden wereldwijd bedreigd door klimaatverandering en overbevissing. Sander van Lopik (aquarist bij diergaarde Blijdorp) doet onderzoek aan deze kraamkamers van de oceaan. Hij bestudeert alleen niet het koraal, maar de vissen die ervan afhankelijk zijn.

Met steun van het Wereld Natuur Fonds kweekt hij de eitjes op Bonaire met als doel meer te weten te komen over de eerste levensfase van deze rifbewoners. Uiteindelijk zou het project kunnen leiden tot het kweken en uitzetten van vissen om het koraal beter te beschermen.

Viskweek

Viskweek Roffa Reefs op Bonaire

© Casper Douma (WWF)

Dory is een picassodoktersvis

Een koraalrif kan niet zonder doktersvissen. Deze dieren danken hun naam aan de mesjes die zo scherp kunnen zijn als een scalpel. Hiermee grazen ze de algen weg van het rif. Daarmee vervullen ze een belangrijke rol bij het schoonhouden van de koralen, zodat de koraaldiertjes niet overwoekerd worden, voldoende licht krijgen en dus blijven groeien. De meest bekende doktersvis is ‘Dory’, uit de beroemde tekenfilm ‘Finding Nemo’. Dory is de blauwgeel gekleurde picassodoktersvis.

picassodoktersvis

Picassodoktersvis

© Pixabay

Rol van vissen 

Wereldwijd zijn er verschillende projecten om riffen te herstellen door koraal bij te planten. Maar volgens Van Lopik is dat niet voldoende: ‘Het is eigenlijk hetzelfde als een huis bouwen zonder onderhoudsmensen’. Hij vindt het belangrijk dat we dit complexe koraalsysteem beter bestuderen en dus ook kijken naar de rol van vissen zoals ‘Dory’. Met zijn bedrijf RoffaReefs onderzoekt Van Lopik met zijn team de voortplanting van tropische rifvissen in het wild.

Bestuderen van een vis eitje

Bestuderen van een vis eitje

© Roffa Reefs

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.