Sinds we een Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) hebben moet de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd worden. Ook de visstand valt onder dit besluit, maar hoe tel je vissen? Simpel: met een sleepnet en vier sterke mannen.
De visstand is een belangrijke indicator voor een gezond watersysteem. Ook macrofauna, waterplanten en algen geven aan hoe er met de ecologie voorstaat. De resultaten van de onderzoeken naar visstand, macrofauna, waterplanten en algen gebruikt Waternet om een goed inzicht te krijgen in het ecologisch functioneren van watersystemen. De effecten van maatregelen kan zo goed worden gevolgd.
Vismonitoring
Eens in de zes jaar worden vissen bemonsterd. Dit betekent dat Waternet aan de hoeveelheid en de diversiteit van de vissoorten nagaat hoe het met de ecologische kwaliteit van het water is gesteld. Nadat de vis is gevangen, kijkt Waternet welke soorten er voorkomen en bepaalt lengte en gewicht. Daarna worden de vissen weer snel terug in het water gezet. Waternet werkt hierin samen met beroepsvissers en een adviesbureau.
In 2012 vindt er onderzoek naar de visstand plaats op 14 locaties: Hollandse Ankeveense Plassen, Stichtse Ankeveense Plassen, Kortenhoefse plassen, Molenpolder en Tienhovense plassen, Spiegelplas, Noorder IJ plas, Sloterplas, Botshol, Amstellandboezem, vaarten Amsterdam, vaarten Groot Mijdrecht, vaarten Vechtstreek, vaarten WesterAmstel en vaarten Zevenhoven.
Macrofauna, waterplanten en algen
Waternet onderzoekt naast vissen ook allerlei andere beestjes in het water zoals bijvoorbeeld spinnen, kreeften, slakken, muggen e.d., de zogenaamde macrofauna. Waterplanten en algen zeggen ook veel over de kwaliteit van het water. Soms zijn maatregelen nodig om de waterkwaliteit te verbeteren. Dit verschilt per gebied en kan variëren van het minder inlaten van water, het aanleggen van een vispassage of het instellen van een flexibel waterpeil.