Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vissen op paling tijdelijk verboden in Duitsland

  •  
06-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
689 keer bekeken
  •  
Europese paling © Erling Svensen WWF

Europese paling

© Fotograaf Erling Svensen WWF

Duitse vissers mogen vanaf september 2023 een half jaar niet op paling vissen. Het landbouwministerie in Berlijn zet een tijdelijke stop op de visvangst in alle Duitse zeeën omdat het slecht gaat met de bedreigde paling.

Gevaar voor uitsterving

Staatssecretaris Claudia Müller denkt dat de opschorting noodzakelijk is. "Zonder betere bescherming dreigt de paling uit te sterven." Denemarken en Zweden hebben in dezelfde periode een verbod op het vangen van palingen uitgevaardigd.

Het is niet de bedoeling dat de ban permanent wordt, omdat het vangen van de vis belangrijk is voor veel Duitse vissers. Als de paling de tijd heeft gekregen om weer een grotere populatie op te bouwen, zou het volgens Müller weer mogelijk zijn om te vissen. "De palingvisserij levert veel plaatsen in Duitsland inkomsten op en is een drijvende kracht achter toerisme."

Glasaaltjes op Schiphol gevonden

Omdat de paling ernstig bedreigd wordt, is de soort in Europa beschermd. Zowel import als export is verboden. Recent werden op Schiphol nog 170.000 glasaaltjes in beslag genomen, die in koffers zaten die onderweg waren naar Maleisië. Op de Aziatische markt is er grote vraag naar paling en daar zouden ze zo tienduizenden euro’s kunnen opleveren, meldt een woordvoerder van de NVWA. De vissen werden overhandigd aan Stichting DUPAN en de NVWA en zijn inmiddels uitgezet in de Randmeren, in de buurt van Harderwijk.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.