Harde regenbuien, zoals voor dit weekeinde worden verwacht, kunnen vissen in beken en sloten doden. Dat meldt waterschap Vallei en Veluwe, dat mensen oproept om direct alarm te slaan als ze dode vissen in het water zien.
Zuurstoftekort
In veel beken en sloten staat nog maar heel weinig water door droogte en hitte. De bodem is keihard. De harde bodem kan een flinke plensbui niet verwerken. Het zand wordt omgewoeld en dat leidt tot zuurstofloosheid in het water, aldus het schap.
Vies water
Vallei en Veluwe waarschuwt ook voor vies water door een hoosbui. In de droge riolen heeft zich veel vuil opgehoopt, dat door een grote bui ineens loskomt en naar de rioolwaterzuivering stroomt. Die zuivering kan zoveel water ineens ook niet aan, waardoor ongezuiverd water in het oppervlaktewater terechtkomt. Van zulk ongezuiverd water kunnen zwemmers ziek worden.
De extreme hitte van de laatste dagen heeft de problemen met de waterstand op tal van plekken snel verergerd, aldus de schappen. Het hoogveen in de Brabantse Peel is in gevaar, aldus waterschap Aa en Maas. Hoogveen komt nog maar op een paar plekken in Nederland voor en heeft een stabiel waterpeil nodig. Beschermen van natuur gaat volgens wettelijke afspraken voor belangen van agrariërs. Daarom geldt vanaf vrijdag een sproeiverbod rondom het Peelgebied.
Waterschap Rivierenland beperkt het schutten op het Merwedekanaal, omdat de natuurrijke Linge die uitmondt op het kanaal teveel water verliest. Dat betekent dat de wachttijden bij de sluizen bij Gorinchem en Vianen oplopen. Waterschap De Dommel haalt water uit een grondwaterput om te voorkomen dat een aantal Brabantse beken helemaal droogvallen. In die beken leven beschermde vissen die stromend water nodig hebben.