Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vismigratierivier zorgt voor miljoenen blije vissen

  •  
22-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zalm_erikhonig.jpg

© Fotograaf: erikhonig

IMARES Wageningen UR heeft onderzoek gedaan naar de hoge aantallen vis die hinder ondervinden van de Aflsuitdijk. Jaarlijks liggen veel vissoorten wekenlang voor de sluizen te wachten. Wanneer de Vismigratierivier er komt, eindigt hun reis niet voor een dichte deur, maar kunnen ze allemaal via de slingerende rivier in het IJsselmeer en achterland komen. En andersom.
Onderzoek
De precieze cijfers staan in het onderzoek dat IMARES Wageningen UR heeft gedaan in opdracht van De Nieuwe Afsluitdijk en het Programma naar een Rijke Waddenzee. Het gaat om honderdduizenden tot honderden miljoenen spieringen en driedoornige stekelbaarsjes, tientallen tot honderden zalmen, honderden tot duizenden zeeforellen en tientallen tot duizenden zeeprikken. En nog veel meer andere, vooral kleinere, trekvissen.
Vismigratierivier
De hoge aantallen vis bevestigen de noodzaak dat de Afsluitdijk open moet. Veel vissen willen het zoete water bereiken, maar dat lukt ze meestal niet. De aanleg van de Vismigratierivier zou voor veel van deze trekvissen een uitkomst zijn. In september valt het definitieve besluit of de wereldwijk unieke vispassage er komt of niet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.