Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vismigratierivier scoort hoog volgens onderzoek

  •  
30-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
blauwvintonijn_22.jpg
Een getijdenrivier van tenminste zes kilometer lang is ideaal voor trekvissen die van de Waddenzee naar het IJsselmeer willen reizen. Dat blijkt uit een haalbaarheidsstudie in het kader van het project De Nieuwe Afsluitdijk het afgelopen half jaar is uitgevoerd.
Het onderzoek is begeleid door het Programma Rijke Waddenzee en uitgevoerd in opdracht van de provincies Fryslân, Noord Holland en de gemeenten Súdwest Fryslân, Hollands Kroon en Harlingen.
Beperkte vismigratie
De Afsluitdijk is wereldberoemd als icoon van de Nederlandse waterwerken. De komst van de dijk in 1932 zorgde voor verbetering van de veiligheid en een economische impuls maar beperkte de migratie van trekvissen doordat de Zuiderzee en de Waddenzee werden abrupt van elkaar werden gescheiden.  Uit het onderzoek blijkt dat de vismigratierivier een positief effect heeft op de populaties trekvissen in de Waddenzee, het IJsselmeergebied én het achterland. De lage stroomsnelheden in de vismigratierivier maakt de route ook geschikt voor zwakke zwemmers als de glasaal, spiering, stekelbaars en jonge vis. Zij krijgen hierdoor een belangrijke, nieuwe route naar het IJsselmeer.
Tien keer meer ruimte
De vismigratierivier is 53% van de tijd geschikt voor de passage van trekvissen. De overige 47% van de tijd zou de rivier dicht moeten staan om te voorkomen dat er zout in het IJsselmeer terecht komt. Op dit moment zijn de spuisluizen n hooguit 5% van de tijd passeerbaar voor vis en dan nog voor een beperkt aantal soorten (de sterke zwemmers).
Besluitvorming nodig
De Waddenvereniging is één van de initiatiefnemers van het plan. Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging: "Het is een bevestiging van de krachtige samenwerking die er vanaf het begin is tussen alle initiatiefnemers en de regio." De verwachting is dat binnen vijf jaar, in 2016, gestart kan worden met de aanleg van de vismigratierivier. Toch is in de komende jaren nog besluitvorming door diverse partijen nodig.
Zoektocht naar financiering
De totale kosten voor de aanleg van de vismigratierivier worden geschat op circa 80 miljoen euro, waarbij de kosten voor de komende onderzoeks- en planfase (2013-2015) worden geraamd op 4,6 miljoen euro. De regio en initiatiefnemers gaan uit van een gezamenlijke zoektocht naar financiering, waarbij verschillende bronnen in beeld zijn, waaronder het Waddenfonds.
Bron: De Waddenvereniging
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor