Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Visdeurbel bij Utrechtse Weerdsluis staat weer aan

  •    •  
07-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1096 keer bekeken
  •  
Visdeurbel

Mark van Heukelum en Anne Nijs bij de visdeurbel in Utrecht

© Jeannette Parramore

Utrecht en hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben maandag de zogenoemde visdeurbel bij de Weerdsluis in het stadscentrum weer aangezet. Via een onderwatercamera kunnen mensen zien of er vissen voor de gesloten sluisdeuren zwemmen. Door op de visdeurbel te drukken kunnen ze de sluiswachter waarschuwen. Die opent de deuren als er voldoende vissen wachten. Zo kunnen de vissen stroomopwaarts vanaf de Vecht dwars door Utrecht naar de Kromme Rijn zwemmen om daar eitjes te leggen.

Paaiende vissen

In het voorjaar gaan de deuren van de Weerdsluis nog niet zo vaak open aangezien de sluis vooral wordt gebruikt door de recreatievaart. In het verleden konden veel paaiende vissen daarom de Kromme Rijn nooit bereiken. Nu de visdeurbel bestaat kunnen onder andere snoeken, brasems, palingen en baarzen verder zwemmen voordat ze opgegeten worden door bijvoorbeeld reigers of aalscholvers. Vorig jaar, toen de visdeurbel voor het eerst functioneerde, zijn ruim 10.000 vissen de sluis gepasseerd volgens het hoogheemraadschap.

Schuil- en rustplaatsen

Het is voor de vissen belangrijk dat er onder water in de stad schuil- en rustplaatsen zijn. Daarom heeft het schap her en der in de grachten stenen neergelegd, die zijn gemaakt uit gruis van de Domtoren. Vlak voor de viscamera bij de deurbel ligt een stuk van de oude Domtoren. Kijkers kunnen de hele dag volgen wat er bij de viscamera gebeurt. Op de site visdeurbel.nl wordt ook de stand van het aantal doorgelaten vissen bijgehouden, aldus het schap.

Luister terug

Begin juni 2021 maakten we een reportage bij de sluis op de laatste dag dat de visdeurbel nog aanstond. De volgende dag zou die uit worden gezet, want het voorplantingsseizoen was voorbij. Wat heeft de bel toen opgeleverd? Luister de reportage over de visdeurbel uit de uitzending van 6 juni 2021 terug op het startpunt: 02:22:05

Meer over:

visdeurbel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.