Vijfhonderd meldingen van explosieven in Noordzee
• 08-11-2006
• leestijd 2 minuten
© zee
Bij de Koninkijke Marine is dinsdag de vijfhonderdste melding van een explosief in de Noordzee binnengekomen, sinds het ongeval aan boord van een vissersboot uit Ouddorp op 6 april 2005. Toen kwamen drie bemanningsleden om het leven, toen een opgeviste bom uit de Tweede Wereldoorlog ontplofte.
Volgens een woordvoerder van Defensie is de meldingsbereidheid sinds het ongeval met de vissersboot toegenomen. Voor 2005 kwamen gemiddeld veertig meldingen binnen van vissersvaartuigen of baggerschepen die een oud explosief uit de oorlog aantroffen.
Vijfhonderd meldingen betekenen niet automatisch ook vijfhonderd bommen, aldus de woordvoerder. In totaal trof het vlootpersoneel na 503 meldingen 381 explosieven aan, waarvan zij er 352 zelf ruimden. De andere bommen lagen in de wateren van Groot-Brittannië, de Engelsen ruimen die dan ook. De mariniers troffen 120 keer niets aan na een melding. Vijf meldingen worden nog onderzocht.
Volgens een ruwe schatting van de Britten uit de jaren vijftig moeten er in de Noordzee zeker 300.000 projectielen terecht zijn gekomen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Vissers hebben de plicht opgeviste explosieven te melden bij de Kustwacht, die op zijn beurt de marine inschakelt om het projectiel onschadelijk te maken.
In de praktijk worden de bommen meestal teruggegooid omdat de visser het te riskant vindt dergelijke projectielen op een slingerend schip aan boord te houden.
De marine werkt voor het bommenruimen samen met de Belgische Marine. De melding van donderdag wordt dan ook afgehandeld door het Belgische mijnenbestrijdingsvaartuig BNS Bellis. Op dit schip bevinden zich circa veertig bemanningsleden, inclusief een duikteam. Met sonorapparatuur spoort het vlootpersoneel de explosieven op de bodem van de zee op, om ze daarna onschadelijk te maken.
De Koninklijke Marine heeft tien mijnenjagers die 24 uur per dag in touw kunnen zijn om de explosieven uit het water te vissen.
Bron:ANP