Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vijf jonge visarenden in de Biesbosch

16 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
visarend broedend

© Nest van de visarend in de Biesbosch

De twee paartjes visarenden ( Pandion haliaetus ) in natuurgebied de Biesbosch van Staatsbosbeheer hebben samen maar liefst vijf nakomelingen gekregen. Bij het nieuwe paar op de hoogspanningsmast kropen drie jonge visarenden uit het ei, bij het paar in de boom twee jonge roofvogels.
Boswachter Jacques van der Neut van Staatsbosbeheer is erg blij: ‘Het is echt bijzonder dat het paar dat voor het eerst aan het broeden is gelijk drie jongen succesvol weet groot te brengen.’ Het ene paartje visarenden zit in een boom, het nieuwe paar zit in een hoogspanningsmast bij het rustige, afgesloten bekken van Evides Waterbedrijf.

Natuurontwikkelingsgebied in trek bij visarend en zeearend

Volgens van der Neut is het broedsucces van de visarenden te danken aan de schaalvergroting die de afgelopen jaren in de Biesbosch is gerealiseerd. De bijzondere roofvogels zijn vaak te vinden in de recent ontwikkelde natuurontwikkelingsgebieden voor waterveiligheid in het kader van Ruimte voor de Rivier. 'Het gebied beslaat inmiddels bijna 10.000 hectare, dat is een enorm gebied waar grote roofvogels zoals visarend en zeearend van profiteren', aldus Van der Neut.

Visarenden en de Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch is een zoetwatergetijdengebied. Daar zijn er maar een paar van in de wereld. In de Biesbosch is er dus sprake van eb en vloed, uniek in een zoetwatergebied. Water, rietlanden en kreken vormen het grootste deel van het landschap. Door gigantische natuur- en veiligheidsprojecten in het Nationaal Park De Biesbosch is het natuur-en recreatiegebied bijna verdubbeld. Vooral de ondiepe visrijke natuurontwikkelingsgebieden zoals de Noordwaard en Zuiderklip zijn in trek bij de visarenden. De vogels vangen hier dagelijks met succes grote voorns en brasems. Het paartje in de boom zit vaak in de Noordwaard en het broedpaar van de hoogspanningsmast is vaak in Zuiderklip te vinden. Sinds 2016 broedt de visarend in Nederland, in de Biesbosch. Daar kwam in 2017 een tweede broedpaar bij.
visarend met vis

© Visarend met vis. Fotograaf: jankees01

Visarend met vis. Fotograaf: jankees01.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.