Vieze Vijftig
• 09-09-2012
• leestijd 2 minuten
Als de meest Vieze Vijftig beslissers van Nederland vergroenen, krijgt duurzaamheid een turboboost. Maar wie zijn de grootste vervuilers van Nederland? Greenpeace, Joop.nl, Vara’s Vroege Vogels en WISE nodigen iedereen uit om komende maand zelf een keuze maken in de Vieze Vijftig Verkiezing van politici, belangenbehartigers en topmannen van Nederland.
De selectie staat op www.vieze50.nl. Op sociale media worden mensen uitgenodigd om hun stem uit te brengen, met vermelding van #vieze50. In de uitzending van Vroege Vogels van 7 oktober krijg de winnaar de titel Grootste Vervuiler van 2012.
De Vieze Vijftig zijn door de jury geselecteerd uit een groslijst van 130 beslissers uit de politiek en het bedrijfsleven. De vijftig kregen inzage in hun online biografie en mochten een reactie toevoegen. Er bestaan al jaarlijkse hitlijsten met rijke, invloedrijke en duurzame Nederlanders. Deze Vieze Vijftig is de eerste ranglijst die een beeld geeft van het selecte groepje dat in Nederland vervuiling en uitstoot veroorzaakt. Deze verkiezing is een knipoog naar de Duurzame Top 100 van dagblad Trouw.
De vijftig delen de verantwoordelijkheid voor Nederland vol asfalt, uitstoot en lawaai. Sommige kandidaten hebben letterlijk pikzwarte handen, zoals Peter Terium van RWE, dat onnodige kolencentrales bouwt en daarmee de Waddenzee bedreigt. Andere namen op Vieze50.nl zijn grijs. Zij hebben de macht om met een klein tikkie de verduurzaming van Nederland in een hogere versnelling zetten, zoals topman Hommen van de ING of voorzitter Van Woerkom van de ANWB.
"Door deze verkiezing willen we op de waarde van natuur, milieu en gezonde, schone lucht wijzen”, legt Joris Thijssen van Greenpeace uit. "De Vieze Vijftig vervuilen omdat het hun enige kunstje is. Met een duurzame versnelling kun je ook geld verdienen."
"Als deze lijst van Nederland toch kan vergroenen, dan bereiken we veel eerder een echt duurzame samenleving", vindt ook Peer de Rijk van WISE. "Natuurlijk, deze verkiezing is ook een aanklacht. Tegelijk is het een steuntje in de rug voor duurzame koplopers die werken aan een veilige gezonde toekomst.”