Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Viespeuken!

  •    •  
20-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4480 keer bekeken
  •  
Eline van Onselen, ecoloog Stichting De Noordzee

Eline van Onselen, ecoloog Stichting De Noordzee

© Rob Buiter

Ruim 1.800 vrijwilligers van Stichting De Noordzee hebben de afgelopen weken het strand afgestruind om afval te rapen. Speciale aandacht was er voor sigarettenpeuken, want anders dan de meeste rokers denken, blijven de filters uit die weggegooide peuken oneindig lang in de natuur achter, inclusief al het gif dat erin zit.

Plastics en gif

Filters uit sigaretten zijn gemaakt van plastic. Die filters vergaan dus niet, maar vallen langzaam uiteen in microscopisch kleine stukjes. "Vogels en zeedieren hebben daar last van", benadrukt Eline van Onselen, marien ecoloog bij Stichting De Noordzee. Uit eerder onderzoek blijkt bovendien dat die filters ook voor de rokers volkomen nutteloos zijn. Ze heten wel 'filter', maar verlagen de hoeveelheid schadelijke stoffen in de rook niet noemenswaardig.

27.854 peuken

afval verzamelen op strand van Zandvoort

Afval verzamelen op strand van Zandvoort

© Rob Buiter

Dit jaar verzamelden 1.827 vrijwilligers 6.081 kilo afval, waaronder 27.854 peuken. Iets minder dan vorig jaar, waarschijnlijk vanwege het wat mindere weer van de afgelopen maand. "Maar dit is waarschijnlijk slechts het topje van de peukenberg", zegt Van Onselen. "De meeste mensen duwen hun peuk uit in het zand, dus als je iets dieper gaat graven vind je nog heel veel meer."

Rookvrije stranden

Directeur Wytske Postma van Stichting De Noordzee roept gemeenten dan ook op om meer stranden rookvrij te verklaren. Renesse en Katwijk gaven vorig jaar al het goede voorbeeld, dit jaar volgden Goeree-Overflakkee en Den Haag. "Je kan zo'n rookverbod in de open ruimte helaas niet handhaven, maar gemeenten geven met zo'n verbod wel een signaal af: roken en zeker weggegooide peuken horen niet in de natuur", aldus Postma.

Wytske Postma, directeur Stichting De Noordzee

Wytske Postma, directeur Stichting De Noordzee

© Rob Buiter

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.